Winnaar Rian Baas in actie.
Winnaar Rian Baas in actie. Jarno Schurgers

Rian Baas en Demi Groothedde winnen Red Bull Fierste Ljepper

Evenementen

HAARLEM Demi Groothedde en Rian Baas hebben deze zondag in Haarlem Red Bull Fierste Ljepper gewonnen. Het event is voor het eerst in tien jaar weer terug en bracht fierljeppen – de oudste extreme sport van Nederland – naar het grote publiek.

De beste fierljeppers van Nederland waren van de partij aan Molen De Adriaan, om de grenzen van hun sport te verleggen. Want bij Red Bull Fierste Ljepper is niet alleen de 30 meter lange schans hoger dan normaal (3 meter boven het water in plaats van 2,30 meter), de mannelijke atleten gebruiken ook langere stokken (14,50 meter in plaats van 13,25 meter) dan in de reguliere competitie.

Onder het toeziend oog van ruim 2500 enthousiaste toeschouwers maakte Demi Groothedde (19) uit Jaarsveld (Utrecht) de verste sprong, met ruim 15,27 meter. “Dit is echt supergaaf”, aldus de winnares. “In deze weersomstandigheden was dit best een goede sprong.” Een paar toppers zoals Tessa Kramer en Marrit van de Wal hadden last van de regen en konden geen topprestatie neerzetten. Voor Demi werkte dit in haar voordeel.

Door de regen werd de mannencompetitie beperkt tot één in plaats van twee sprongen, en bleven de resultaten een stuk onder het record van Red Bull Fierste Ljepper van 22,34 m van Bart Helmolt. Rian Baas (29) uit Gouda kon het beste met de druk omgaan: zijn sprong van 17,09 m was 7 centimeter verder dan die van de andere topfavoriet en zijn grootste concurrent Jaco de Groot. “Het was niet mijn beste sprong”, aldus Baas. “Door de regen was het een gekke wedstrijd, het was echt glibberen met de stok. Het draaide erom wie het best met de omstandigheden kon omgaan, en dat is me gelukt. Het zijn mooie namen die me zijn voorgegaan, en ik ben trots dat ik in dat rijtje sta.”

Ook onderdeel van de competitie was een battle tussen het team van presentatrice Iris Enthoven (10m) en gamer en YouTuber Frank van der Slot (11,50m), die zelf ook beiden een sprong waagden. Team Frank, met daarin freerunners Tim Tygran (12,75m) en Defvin van Weelden (12m), haalde het nipt van team Iris, die boer Ayoub (12,5m) en presentator Tim Senders (13m) in haar ploeg had. Bij de studenten won team Groningen het van Amsterdam en Delft.

Fierljeppen of polsstokverspringen is een sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over water – in dit geval het Spaarne in Haarlem – te overbruggen. Het is van 2012 dat Red Bull Fierste Ljepper voor het laatst plaatsvond. En net zoals toen zetten ook nu meerdere atleten een persoonlijk record neer, voornamelijk tijdens in de qualifiers..

De meest spectaculaire momenten zijn terug te kijken via Videoland vanaf maandag 1 augustus, op RTL 7 op 6 + 7 augustus en binnenkort op Red Bull TV.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie