Afbeelding
Eigen Foto

Nationale Hannie Schaft Herdenking met Mpho Tutu van Furth

Evenementen

HAARLEM Zondag 27 november wordt het leven van de Haarlemse verzetsstrijder Hannie Schaft herdacht en gevierd. Dat gebeurt tijdens een vrij toegankelijke herdenkingsbijeenkomst van 13.00 tot 14.00 in de Philharmonie in Haarlem. Omlijst door afwisselende muzikale optredens van onder meer studenten van Fontys Conservatorium en de Musical Masters Opleiding in Amsterdam, zal Mpho Tutu van Furth de Hannie Schaftlezing verzorgen.

Hannie Schaft was een bijzondere verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Er waren wel meer vrouwen actief in het verzet, maar Hannie nam, als een van de weinigen, deel aan het gewapende verzet tegen de nazi’s. Dit kostte haar uiteindelijk haar leven. Ze werd 24 jaar. Haar moed om in opstand te komen tegen de Nazi’s vormt een grote inspiratiebron voor velen en is relevant voor de huidige generatie. Maar liefst veertig kinderen en volwassenen brengen tijdens de herdenking een ode aan Hannie Schaft en al degenen die, net als Hannie Schaft, strijden tegen uitsluiting, ongelijkheid en onderdrukking.

De Hannie Schaftlezing wordt dit jaar verzorgd door Mpho Tutu van Furth. Zij is predikant, kunstenaar, auteur en ervaren public speaker en een van de inspirerende vrouwen van deze tijd. Ze zet zich in voor milieuzaken, mensenrechten en gelijke toegang en kansen voor alle mensen ongeacht ras, klasse of geslacht. Met haar vrouw, Marceline, heeft ze de Tutu Teach Foundation opgericht - waarvan ze uitvoerend directeur is - ter verbetering van de kansenvergroting voor vrouwen en meisjes.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie