Een still uit de film
Een still uit de film Eigen Foto

Haarlemse illustrator zoekt hulp om korte film over Noordzeedijk te realiseren

Film

HAARLEM Een korte en absurdistische film waarin we zien hoe Nederland begint aan het bouwen van een 600 km lange dijk om de Noordzee. Als afstudeerproject aan de kunstacademie van Rotterdam werkte de oorspronkelijk Haarlemse Veerle van Herk (23) aan een korte film die de toekomst van ons land in relatie tot de zeespiegelstijging bevraagt. Via haar Voordekunst crowdfunding hoopt ze genoeg geld in te zamelen om het filmplan samen met haar crew te kunnen realiseren. 

In februari 2020 presenteerde de Texelse oceanograaf Sjoerd Groeskamp zijn plan voor de “Northern European Enclosure Dam”: Deze gigantische dijk om de Noordzee zou ons in de toekomst kunnen beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Hoewel het plan volgens Groeskamp een “realistische oplossing” kan zijn, hoopt hij dat het er niet van zal komen.

Als afstuderend illustrator raakte Veerle van Herk geïnspireerd door dit verhaal. “De grootte van dit plan zegt volgens mij veel over hoe we met de wereld omgaan. In plaats van dat we een stapje terugzetten en onze CO2 uitstoot aanpakken, bedenken we plannen van steeds grotere omvang om de natuur alsnog de baas te blijven.” Toch ziet ze ook goede kanten aan dit verhaal. “Waar temperatuurstijging abstract blijft, maakt dit verhaal de grootte van het probleem tastbaar. Het is belangrijk dat we gaan communiceren over onze toekomst nu de zeespiegelstijging in een versnelling raakt.” En zo ontstond het plan voor de korte en absurdistische film 'Nordsjøen dike' waarin ze het verhaal van de Noordzeedijk verbeeld. Wat als Nederland echt zou beginnen met het bouwen van deze dijk? Wat als de Noordzee een meer wordt? Door de ogen van een Noorse verteller zien we hoe Nederland begint met het grootste bouwproject aller tijden.

Inmiddels studeerde ze met haar filmplan cum laude af aan de Willem de Kooning Academie, maar werd het verfilmen door de corona-maatregelen vertraagd. Vandaar dat ze dat nu alsnog wil doen, samen met een groep Rotterdamse filmmakers. Om dit financieel mogelijk te maken startte ze een Voordekunst crowdfunding. Van het doelbedrag van 4500 euro is nu ruim 50 procent binnen. Doneren kan nog tot eind augustus in ruil voor een geïllustreerde tegenprestatie. 

Bekijk de Voordekunst crowdfundingspagina hier: www.voordekunst.nl/projecten/10753-nordsjoen-dike

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie