Afbeelding
Archief BDU

Verhalenhuis Film Festival Haarlem met twee Nederlandse jeugdfilm premières

Film

[HAARLEM] Het tweede weekend van het Verhalenhuis Film Festival in Haarlem-Noord (Van Egmondstraat 7) wordt komend weekend gehouden met zeven films die belangrijke verhalen vertellen voor jong en oud met een lach en een traan, met thema’s die écht ergens over gaan. De prachtige jeugdfilms ‘Pahuna’ en ‘Liyana’ beleven zaterdag en zondag hun Nederlandse première. Alle films worden vertoond in de filmzaal op het vier meter filmdoek in alle veiligheid en 1,5 meter afstand.

Zoals altijd heeft de jeugdprogrammering een belangrijke plaats in het Verhalenhuis met de beestjes animatiefilm ‘Miniscule’ (5+) op zondagmiddag. De vertoning vrijdagavond om 19.00 uur van ‘Kapsalon Romy’ (8+) die maar liefst drie Gouden Kalveren binnensleepte is al vrijwel uitverkocht, dus is er op zaterdagavond om 19.00 uur een extra vertoning gepland

PAHUNA De Nederlandse première van de opgewekte film ‘Pahuna’ (7+) gaat over twee Nepalese kinderen is te zien op zaterdagmiddag om 16.00 uur. Pranay en zijn zusje Amrita worden door hun moeder op de vlucht gestuurd samen met hun babybroer. Hun dorp, dat op de grens van Nepal met India ligt, wordt namelijk aangevallen door soldaten. Terwijl hun mama achterblijft om op zoek te gaan naar papa, vertrekken de kinderen samen met hun buren. Wanneer ze één van hen horen vertellen dat ze gaan schuilen in een kerk, maar dat de priesters baby’s opeten, glippen de kinderen stiekem weg uit de groep. Ze zijn namelijk bang dat hun babybroer niet meer veilig is. Vanaf dat moment staan ze er alleen voor. Gelukkig vinden ze al snel een oude bus in het bos waar ze zich in kunnen verschuilen. Terwijl ze wachten tot hun moeder hen vindt, maken ze de bus een beetje gezellig en proberen ze goed voor elkaar te zorgen. Maar het wachten duurt hen wel een beetje lang…

ANIMATIE ‘Liyana’ (8+) gaat zondagmiddag om 16.00 uur in première, een deels een spannende animatiefilm en deels documentaire film. Gcina Mhlope, gerenommeerd schrijfster, start een project met een groepje aidswezen in een weeshuis in Swaziland. Ze luistert naar hun verhalen en laat hen hier omheen een personage creëren. Zo ontstaat de jonge heldin Liyana. Liyana komt er alleen voor te staan, samen met haar jongere tweelingbroertjes en haar oude oma, nadat haar ouders allebei sterven aan aids. Op een nacht vallen rovers hun huis binnen en ze ontvoeren de broertjes van Liyana. Aangemoedigd door haar oma vertrekt het meisje ’s anderendaags op een queeste. Onversaagd gaat ze achter de rovers aan, in de hoop haar broertjes terug te vinden.

KLASSIEKER Voor volwassenen is de klassieker ‘Tibetan Book of the Dead part 1’ te zien op vrijdagavond en de Werner Herzog documentaire ‘Lo and behold’ op zondagavond over de invloed van computers en internet op onze samenleving. De spannende Tunesisch/Franse film ‘Un fils’ op zaterdagavond gaat over de dilemma’s die twee ouders ervaren na de Jasmijnrevolutie als ze in een hinderlaag lopen en hun zoon een orgaantransplantatie nodig heeft.

Het festival duurt van vrijdag 20 november tot en met zondag 22 november. Kaarten kosten: eerste rang 7,50 euro / tweede rang 6 euro.

Reserveren kan via verhalenhuishaarlem.nl.

Afbeelding
advertentie