Afbeelding
Eigen Foto

Haarlems Vrouwenkoor Malle Babbe te horen in film ‘De Oost’

Film

HAARLEM Vrouwenkoor Malle Babbe - onder leiding van de Haarlemse Leny van Schaik- is met het ‘Indisch Onze Vader’ te horen in de nieuwe film van regisseur Jim Taihuttu. Het verhaal van ‘De Oost’ speelt zich af tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. 

Vrouwenkoor Malle Babbe heeft zich sinds de jaren ’90 verdiept in de muziek die werd gezongen in interneringskampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Song of Survival’, waarmee zij sindsdien furore maken, maar ook het ‘Indisch Onze Vader’ en een aantal Indische slaapliedjes staan vast op het repertoire

Het verhaal achter het ‘Indisch Onze Vader’ luidt als volgt. Een jong Indisch meisje leerde het ‘Onze Vader’ zingen op school in het klooster van de zusters Ursu-linen te Batavia. Toen zij tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zat in een kamp, zong zij iedere avond om zes uur dit gebed. Medegevangenen zongen dit lied voor hun lotgenoten die na verhoor door de Kempetai (de Japanse geheime dienst) weer terugkeerden naar hun gevangenkamp. Onder deze moeilijke en mensonwaardige omstandigheden heeft dit lied veel gevangenen hoop en troost gebracht. 

Koorlid Mary Dijkstra maakte speciaal voor Vrouwenkoor Malle Babbe een meerstemmig arrangement, dat gedurende de afgelopen decennia tijdens veel herdenkingen gezongen is, naast het werk van ‘Song of Survival’. 

Begin jaren ’90 maakte dirigente Leny van Schaik met haar koor opnames van Song of Survival. Klassieke muziek (piano, strijkkwartet, orkest), door vrouwenstemmen gezongen in een Japans interneringskamp in ‘40-‘45. Twee uitzonderlijk muzikale vrouwen in het kamp schreven uit het hoofd de noten op van muziekstukken van Dvorák, Chopin, Tsjaikovski en andere componisten. De vrouwen vormden illegaal een koor, dat vanwege de meertaligheid van de gevangenen, zonder woorden de muziek zongen die eigenlijk voor orkest bedoeld was. Zo ontstond het ‘stemmenorkest’. Medegevangene Helen Colijn schreef hierover een boek (De kracht van een lied), en ook de muziek was nog in tact zoals destijds gearrangeerd. 

Hollywoodregisseur Bruce Beresford ontdekte Song of Survival via het boek en besloot het te verfilmen, en hiervoor de muziek van Malle Babbe te gebruiken. Dirigente van Schaik werkte in Australië 3 maanden op de filmset als musical director voor de film ‘Paradise Road’, met Glen Close en Cate Blanchett in de hoofdrollen. De soundtrack van de film, door Sony geproduceerd, wordt nog steeds verkocht. Ook de cd met het ‘Indisch Onze Vader’ en de Indische volksliedjes is te koop via vrouwenkoormallebabbe.nl.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie