Afbeelding
Eigen Foto

Haarlemse Hogenbijl Filmprijs 2021 toegekend aan ‘De Videomakers’

Film

HAARLEM De Haarlemse Hogenbijl Filmprijs 2021 is toegekend aan Riske de Vries en Grietje Evenwel uit Amsterdam die sinds 2016 als ‘de Videomakers’ amateurfilmers ondersteuning bieden. Deze geldprijs ter waarde van 15.000 euro is een beloning voor hun blijvende inzet om amateurfilmers verder te helpen. Ze delen hun professionele kennis belangeloos via hun website en YouTubekanaal. Met hun passie en hun onvermoeibare inzet tonen de Videomakers zich waardige winnaars in de voetsporen van de naamgevers van de prijs: Henny en Ada Hogenbijl.

Riske de Vries en Grietje Evenwel werken al vijf jaar als de Videomakers. Via hun website en YouTubekanaal onderhouden ze intensief contact met hun ‘community’. Ze plaatsen wekelijks een tutorial, schrijven artikelen en bieden online cursussen. Op YouTube maken 30.000 volgers gebruik van de kennis die zij delen. De website wordt maandelijks door 18.000 mensen bezocht. De Videomakers zullen het geld van deze prijs inzetten om de frequentie van nieuwe tutorials te verhogen van één keer per week naar twee video’s. Hiermee willen ze meer kennis delen die beginnende filmmakers helpt bij het maken van betere video’s. 

In dit uitzonderlijke jaar heeft het Hogenbijlfonds ook drie stimuleringsprijzen voor (amateur)film uitgereikt aan de videoclubs in Borne, Den Haag en Leiden. De leden van deze actieve filmclubs bleken regelmatig gebruik te maken van de video’s en artikelen van de Videomakers.

Ook al kon er in dit jaar geen feestelijke, publieke uitreiking worden georganiseerd, toch meende het Hogenbijlfonds dat de onverzettelijke inzet van de Videomakers beloond moest worden. De toekenning gebeurde daarom online. Er zijn opnames gemaakt van de bijeenkomst bij Beeld en Geluid in Hilversum toen de Hogenbijl Filmprijs werd ‘uitgereikt’. Deze opnames vormen een onderdeel van de korte film die de Videomakers over het winnen van de Hogenbijl Filmprijs hebben gemaakt. Op 7 mei om 16:00 uur is de film in première gegaan. De film blijft te zien op het YouTubekanaal en via de website van de Videomakers:.

Met het uitreiken van prijzen steunt het Hogenbijl Fonds sinds 1983 mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur) film en klassieke muziek. Twee commissies zoeken actief naar passende personen en organisaties, en reiken in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. Henny Hogenbijl was een fervent amateurfilmer en liefhebber van klassieke muziek. In zijn testament liet hij vastleggen dat er na zijn dood een stichting moest worden opgericht die prijzen zou uitreiken aan personen of instanties die zich in één van die twee gebieden verdienstelijk maakten. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld Bruno Truyens, Koorbiënnale Haarlem, Merlijn Twaalfhoven, Jef Caelen amateurfilmer en bestuurder van CineLOVA, Franka Stas amateurfilmer en docent, en het Nationaal Film Festival voor Scholieren NFFS.

De eerstvolgende Henny Hogenbijlprijs wordt uitgereikt in juli 2021 en betreft dan de categorie muziek.www.hogenbijl.nl.

advertentie
advertentie