Een bioscoop in een bijzondere locatie.
Een bioscoop in een bijzondere locatie. Eigen Foto

Haarlems nieuwe bioscoop FilmKoepel opent haar deuren

Film

HAARLEM Vanaf donderdag 3 februari kunnen Haarlemmers genieten van de mooiste arthouse en Hollywoodfilms op een bijzondere locatie. Met de opening van de FilmKoepel is Haarlem namelijk een bijzondere bioscoop rijker. Filmliefhebbend Haarlem kan vanaf deze datum terecht in een van de zes zalen van de FilmKoepel, middenin Rijksmonument de Koepel.

Het programma van de FilmKoepel bestaat uit de mooiste nieuwe arthouse films, het beste van Hollywood en alles daartussenin. Er zullen geregeld filmpremières, festivals en andere evenementen plaatsvinden met gasten uit binnen- en buitenland. Films die bij de opening van de bioscoop draaien zijn onder andere Licorice Pizza, The Matrix Resurrections, King Richard en nog veel meer.

De Koepel is gerenoveerd door architectenbureau J. van Stigt, bekend van de Hallen in Amsterdam. Samen met CupolaXS is de FilmKoepel een van de eerste bedrijven dat de deuren opent in het Rijksmonument. Op korte termijn biedt de gerenoveerde gevangeniskoepel ook ruimte aan hoger onderwijs, horeca en nog veel meer. Voor het wandreliëf dat de foyer van de FilmKoepel siert, heeft kunstenaar Marissa Evers zich onder andere laten inspireren door de ronde vorm van de Koepel en door een filmstill uit de film Star Wars IV: A New Hope van George Lucas. Het monochrome kunstwerk speelt met lichtinval en perspectief en nodigt je uit het van meerdere kanten te bekijken. Het kunstwerk is nog niet officieel onthuld.

De FilmKoepel is eenvoudig te bereiken met fiets of auto en bevindt zich op 10 minuten lopen van Station Haarlem. De bioscoop heeft een capaciteit van 2400 bezoekers en verwacht wordt dat er jaarlijks 800.000 tot 1 miljoen bezoekers naar de FilmKoepel komen. 

advertentie