Afbeelding
Eigen Foto

Jonge Haarlemse nieuwkomers vertonen films over vrijheid op Nederlands Film Festival

Film

HAARLEM Op het Nederlands Film Festival wordt woensdag 28 september de film ‘Noodoproep’ vertoond, gemaakt door een aantal talentvolle leerlingen van de Internationale Taalklas Haarlem. De film draait om het thema ‘Vrijheid’ en is onderdeel van het project Ithaka Filmt van Common Frames. 

Meer dan 750 jonge migranten uit heel Nederland maakten tijdens het project Ithaka Filmt hun eigen films. Ook een aantal leerlingen van de Internationale Taalklas Haarlem werd geselecteerd voor de Ithaka Film Academie en mocht onder begeleiding van filmprofessionals hun eigen verhaal verfilmden. Het resultaat is de film ‘Noodoproep’, een thriller over drie kinderen die zichzelf in veiligheid moeten brengen na een bericht van de regering dat buitenlanders vogelvrij zijn verklaard. 

Filmprofessional Ruben Peters vertelt: “De jongeren wilden graag iets maken wat zij zelf nooit eerder in een film of op tv hadden gezien. Ze kwamen al snel met hun unieke verhaal over een NL-alert die hun ultieme vrijheidsgevoel in één keer doet omslaan. De leerlingen vroegen zich namelijk af wat vrijheid nog betekent als er geen veiligheid is.”

De jonge filmmakers die aan het project mee hebben gedaan zijn tussen de 10 en 18 jaar en zetten via het nieuwkomersonderwijs een eerste stap richting het Nederlands onderwijssysteem. De jongeren maakten tijdens de Ithaka Film Academie kennis met alle facetten van film en daarbij stond het leren samenwerken en actief oefenen van de Nederlandse taal centraal. Het thema ‘vrijheid’ is voor veel van hen niet vanzelfsprekend, omdat zij uit conflictgebieden als Oekraïne, Syrië en Afghanistan naar Nederland zijn gekomen. Door na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij dit (hebben)ervaren, konden de jongeren hun unieke perspectieven delen in de films.

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer van het project: “Het was voor de jongeren heel bijzonder om in hun films met het thema vrijheid aan de slag te gaan. Het zijn nieuwkomers met diverse achtergronden en culturen, waardoor er ook verschillende perspectieven rondom het onderwerp werden gedeeld. Door goed samen te werken kwamen ze tot hun zelfbedachte verhaal. Ik ben echt onder de indruk van de originele films die de jongeren hebben gemaakt.”

‘Noodoproep’ gaat woensdag 28 september samen met vijf andere films van de de Ithaka Film Academie vanaf 15.00 uur in première in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex. Tickets voor het evenement zijn gratis verkrijgbaar via www.filmfestival.nl

Afbeelding
advertentie
advertentie