Gravenportretten krijgen plek in gerenoveerde Gravenzaal terug

18 feb, 11:30 Historie
Ad Timmers
Afbeelding

HAARLEM Nog even en dan kunnen er weer huwelijksplechtigheden gehouden worden in de misschien wel mooiste trouwzaal van Nederland, de Gravenzaal in het Haarlemse stadhuis. De afgelopen maanden heeft deze fraaie zaal een renovatiebeurt ondergaan, waarbij de wanden opnieuw zijn gepleisterd. Daarnaast wordt de verlichting aangepast. De werkzaamheden zullen omstreeks eind maart zijn voltooid. Dan is de zaal in haar vroegere glorie hersteld, compleet met de gravenportretten die er in vroeger dagen hingen. 

De stad Haarlem beschikt sinds 1578 over een unieke reeks portretten van de middeleeuwse graven van Holland. Het gaat om negentien schilderijen, die omstreeks 1493 zijn geschilderd voor het Karmelietenklooster aan de Grote Houtstraat. Omstreeks 1578 zijn deze overgebracht naar het stadhuis waar ze in de grote zaal werden opgehangen. Daar hebben ze eeuwenlang gehangen. In de twintigste eeuw is w..

Mis niks, lees alles van Haarlem


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Haarlem en omliggende plaatsen met Haarlems Weekblad. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Haarlems Weekblad lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Haarlem.

PREMIUM
Afbeelding
Mensen 9 aug, 14:00 De Stookkamer (2): Een betere wereld begint in je eigen buurt
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 4 aug, 11:30 ‘Prijzengeld’ Schalkwijk aan Zet blijkt goed besteed, project wordt verder geëvalueerd
PREMIUM
Afbeelding
Overig 3 aug, 09:00 De Groene Stroomboot hoopt weer op oude passagiersniveau te komen
PREMIUM
Afbeelding
Overig 2 aug, 10:56 De Stookkamer (1): Een betere wereld begint in je eigen buurt
PREMIUM
Afbeelding
Overig 2 aug, 06:56 Vergrijzing door groei; wel regionale verschillen
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 1 aug, 16:03 Margriet Blanken: ‘De apps op mijn telefoon staan gesorteerd op kleur’