Afbeelding
Eigen Foto

Gedenksteen voor vijf omgekomen Joodse Bloemendalers onthuld in Kennemer Lyceum

Historie

BLOEMENDAAL In het bijzijn van burgemeester Elbert Roest werd vrijdag 22 april in het Kennemer Lyceum een gedenksteen onthuld met daarop de naam van Andreas Lauinger en vijf andere Joodse Bloemendalers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. 

Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen, woonde Andreas Lauinger aan de Zuider Stationssingel 10 in Bloemendaal. Gevlucht als Joodse Duitsers vanwege het Hitlerregime hoopten zijn ouders in 1939 een veilig heenkomen te vinden in Nederland. Het was toch niet te verwachten dat Nederland zou worden bezet? Immers: Juliana was getrouwd met een Duitser, de prinses was nog gepatenteerd aan het Habsburgse vorstenrijk en Nederland had tijdens de Eerste Wereldoorlog haar neutraliteit behouden? Dus meende de familie Lauinger hier veilig te zijn en stuurde de kinderen naar het Kennemer Lyceum.

Hoe anders liep het in werkelijkheid. De NSB rector Kuitert van het Kennemer haalde alle Joodse leerlingen uit de administratie en meldde die bij het ministerie voor ‘cultuurbescherming’. In mei 1943 kwam Andreas, toen 14 jaar oud, in het Sammellager in Westerbork terecht en via Theresiënstadt belandde hij in oktober 1944 in Auschwitz. Op 18 oktober werd hij vergast zoals het destijds werd geadministreerd: ‘Schicksal fur Tot erklärt’.

Burgemeester Roest liet bij de onthulling van de gedenksteen weten: “Wat ben ik blij dat ik vandaag een gedenksteen in het Kennemer mocht onthullen met daarop zijn naam en vijf andere omgekomen Joodse Bloemendalers. Hun naam zal altijd in herinnering blijven”.

advertentie