Het voormalig Joodsch Lyceum aan de Wilhelminastraat.
Het voormalig Joodsch Lyceum aan de Wilhelminastraat. Eigen Foto

Verhalen van Haarlemse Joden en verzetshelden tijdens WOII uitgelicht

Historie

HAARLEM Wie meer wil weten over het lot van de Haarlemse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en verzetshelden die in Haarlem woonden, kan woensdag 4 mei meedoen aan het evenement Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in dertien huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. 

De meeste verhalen worden tweemaal verteld. Zo vertelt Floris Cohen om 11.30 en 13.30 uur in de Wilhelminastraat 43A, het voormalig Joodsch Lyceum, over zijn ouders, beiden docent, die elkaar op dit Joodsch Lyceum hebben leren kennen. Zij moesten ver van elkaar onderduiken en zijn na de oorlog getrouwd.

Burgwal 38-40 zw is de voormalige drukkerij van vader en zoon Hoogendoorn. Zij drukten hier illegaal drukwerk. Dat kostte vader Joop Hogendoorn zijn leven en zoon Ad vijf jaren in een strafkamp. (Klein)zoon Joost Hamelink vertelt om 13.00 en 15.00 uur over zijn familie.

In het huis aan de Bisschop Ottostraat 29 was Aaltje Joël-Olman met haar drie kinderen vanuit Rotterdam ingetrokken bij de familie Ketellapper. Beide families worden opgepakt. Haar jongste zoon weet te ontsnappen en overleeft. Zijn dochter Esther Gijze-Joël vertelt om 11.30 en 14.00 uur liefdevol over haar vader.- 

Aan de Slachthuisstraat 1Brd woonde tijdens het begin van de oorlog de familie Hamelink. Zij waren allen betrokken bij het verzet. Vader Jacob Jan Hamelink moest dit met de dood bekopen, moeder Cor heeft in kamp Ravensbrück gezeten en de kinderen moesten onderduiken. Kleinzoon Frank Hamelink vertelt om 11.00 en 14.00 uur over hun lot. 

Op het laatste vrijwillige woonadres van de familie Wegloop aan de Teding van Berkhoutstraat 100 vertelt Rob Berkhof om 10.30 en 12.00 uur hun levensverhaal. Een leerlinge van de Hannie Schaftschool draagt hier tevens een gedicht voor dat is geschreven over Appie Wegloop.

Dit is maar een greep uit het programma. Alle niet genoemde adressen bieden een even boeiend en verbijsterend verhaal dat ervoor zorgt dat nooit vergeten wordt wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk, reserveren is niet mogelijk. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl

advertentie