Afbeelding
Eigen Foto

Rijksmuseum toont bij uitzondering tekeningen van glas-in-loodramen van Sint Bavo

Historie

AMSTERDAM Het Rijksmuseum in Amsterdam toont vanaf vrijdag zijn grootste werken op papier, die vanwege hun formaat en kwetsbaarheid zelden of nooit zijn te zien. Onderdeel van de tentoonstelling XXL Papier zijn onder meer een handgeschilderd cyclorama (panorama) van 23 meter lang uit de negentiende eeuw en ontwerptekeningen van 12 meter hoog voor de glas-in-loodramen van de Sint-Bavokerk in Haarlem.

De getoonde werken beslaan de periode van het jaar 1500 tot heden. Volgens het museum heeft het gebruik van papier zowel voor- als nadelen. Zo is het relatief goedkoop en kunnen er gemakkelijk grote oplagen worden gemaakt. Door het aan elkaar lijmen van vellen papier zijn bovendien makkelijk grote werken maken. Echter, het materiaal is ook kwetsbaar en veel is daardoor verloren gegaan.

Het cyclorama werd ontdekt bij de voorbereidingen van de tentoonstelling. Decennialang lag het opgerold in het depot zonder dat iemand ervan wist, aangezien het geregistreerd stond als Kamerbehangsel. Onderzoek wees uit dat het werk met de landschappen onderdeel was van het Reuzencyclorama, een bewegend panorama van anderhalve kilometer lang met weergaven van Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Berlijnse decorbouwers schilderden het halverwege de negentiende eeuw voor de Duitse ondernemer Ferdinand Reichardt, die ermee rondreisde en er avondvullende voorstellingen mee verzorgde.

De tentoonstelling is te zien tot en met 4 september. Tegelijk met XXL Papier opent vrijdag in het Rijks de expositie Modern Japans Lak, met bijna zeventig werken die laten zien hoe de eeuwenoude lakkunst zich in het begin van de 20e eeuw opnieuw uitvond.

advertentie
advertentie