Nederlandse kolonisten in Kemerovo in de jaren '20 van vorige eeuw.
Nederlandse kolonisten in Kemerovo in de jaren '20 van vorige eeuw. Eigen Foto

Nederlanders in Kemerovo: Nazaten kolonisten aan het woord in ABC Architectuurcentrum

Historie

HAARLEM Het ABC Architectuurcentrum (GrootHeiligland 47) houdt donderdag 6 oktober in het kader van de grote VanLoghem-expositie een bijzondere avond onder de titel ‘Nederlanders in Kemerovo’. Want architect Van Loghem was bepaald niet de enige die in de jaren twintig van de vorige eeuw naar het Siberische Kemerovo reisde om te helpen een van de ‘steden voor de heilstaat’ mede vorm te geven. 

Zowel in de ABC-tentoonstelling over Van Loghem als in de publicatie, die in mei is verschenen, wordt ingegaan op Van Loghems Siberische tijd. Maar veel meer mensen gingen er in die tijd dus naar toe. Aan de hand van onder andere beeldfragmenten wordt donderdag 6 oktober vanaf 20.00 uur in het ABC de zogenoemde Kemerovo-tijd van enkele Nederlanders geschetst. 

Kunstenaar en filmmaker Marius Bruijn leidt de bijeenkomst in en vertelt onder meer over de reis die hij enige tijd geleden zelf maakte naar dat verre oord. Publicist Wim de Wagt en ABC-directeur Gabriël Verheggen gaan vervolgens in gesprek met drie nazaten van drie Siberië-gangers: Marbeth Bierman (kleindochter van Han van Loghem), Titia Begemann (kleindochter van Egbert Haverkamp Begemann) en Mayke de Jong (nicht van Dirk Schermerhorn).

Kaarten voor bijeenkomst zijn voor 5 euro te bestellen via www.architectuurhaarlem.nl.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie