Afbeelding
Eigen Foto

Het mirakel van Haarlem in een boek gevat

Kunst

HAARLEM Onlangs is het boek 'Geertgen tot Sint Jans – Het mirakel van Haarlem' verschenen, geschreven door kunsthistoricus Aart van der Kuijl. Hij heeft er bijna acht jaar aan gewerkt. 

Hij kwam op het idee voor het boek na de dubbelexpositie 'Geertgen was hier' in 2009. Die zomertentoonstelling bestond uit replica's van werken van Geertgen tot Sint Jans (circa 1455-1495) in het Noord-Hollands Archief, locatie Janskerk en een expositie in De Vishal met werk van kunstenaars die door Geertgen geïnspireerd zijn. Daar kwamen toen bijna vijftigduizend mensen op af. 

Toch bleef, zo merkte Van der Kuijl, de grondlegger van de schilderkunst van de Noordelijke Nederlanden en de vader van de Haarlemse school die veel navolging kende, een relatief onbekende. Daarop besloot hij een monografie aan de schilderende lekenbroeder van de Haarlemse Johannieters te wijden. Het boek is half december gepresenteerd in het Frans Hals Museum (HOF). Bij de tentoonstelling 'Haarlemse helden.

Andere meesters' is voor het eerst sinds tijden weer een werk van Geertgen tot Sint Jans te zien: "De aanbidding van de koningen". Het bijzondere paneel wordt op een bijna sacrale manier getoond in de Pronkkamer van het museum, waar ook enkele archiefstukken worden getoond die zijn bestaan aantonen. 
 

advertentie