Afbeelding
Charlotte Bogaert

Buitenexpositie geeft kijkje in geschiedenis voormalige Ambachtsschool

Kunst

HAARLEM De musea blijven nog even gesloten, maar wie van kunst wil genieten, kan daarvoor ook prima in de buitenruimte terecht. Vanaf donderdag 4 maart bijvoorbeeld is er een expositie te zien op de bouwhekken die rondom de voormalige Ambachtsschool aan de Verspronckweg staan. De tentoonstelling geeft op fraaie wijze inzicht in de geschiedenis van het gebouw en werpt een blik op de toekomst.

De grootscheepse verbouwing van de voormalige Ambachtsschool naar woongebouw De Meester met 178 appartementen is inmiddels halverwege. Door de corona pandemie is het niet mogelijk om een open dag te organiseren. Het bouwteam, dat bestaat uit ontwikkelaar COD, verhuurder Bouwinvest, bouwcombinatie Scholtens-Toekomst en architectenbureau Inbo, besloot daarom tot een buitenexpositie rondom het gebouw.

Afgelopen jaar was het 100 jaar geleden dat de eerste steen van de Ambachtsschool werd gelegd en in een eeuw tijd is er veel gebeurd. Nadat de eerste steen op 16 juli 1920 werd gelegd, kon het gebouw in 1922 officieel in gebruik genomen worden. In de 90 jaar daarna volgden duizenden leerlingen op de school verschillende vakopleidingen. Ze werden er onder andere opgeleid tot automonteur, bakker, metselaar, kapper, kok en zelfs vliegtuigbouwer. De historische foto’s van de buitenexpositie geven een goede indruk van de afgelopen 100 jaar. 

De school had lange tijd een belangrijke regionale functie, het gebouw was dan ook al snel te klein voor de grote hoeveelheid leerlingen. In de loop van de jaren zijn er diverse verbouwingen geweest en delen aangebouwd, waaronder ook tijdelijke barakken. Schoolsystemen veranderden, er waren fusies, en ook de naam van de school werd meerdere keren gewijzigd. Alle veranderingen zorgden ervoor dat het pand in 2011 leeg kwam te staan. Het oude schoolgebouw werd in eerste instantie overgenomen door woningcorporatie De Key, maar plannen voor een herbestemming vonden geen doorgang. In 2016 werd het complex door COD aangekocht met de intentie om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Onder de nieuwe naam ‘De Meester van Haarlem’ wordt het gebouw nu tot een appartementencomplex met 178 woningen getransformeerd. Veel van het oorspronkelijke ontwerp wordt daarbij behouden. De brede, hoge gangen, ruimte entreepartijen, en ook de oude bestuurs- en directeurskamers en klaslokalen met rijke detaillering worden in oude luister hersteld.

De buitenexpositie is vormgegeven door de Haarlemse fotografe Charlotte Bogaert, die het pand al sinds 2010 volgt. Ze fotografeerde het toen het Sterrencollege er nog huisde, toen er bewoning voor leegstandsbeheer kwam, en ze legt nu ook de verbouwing op beeld vast. Door verhalen van oud-leerlingen en leraren, ontstond bij Bogaert het idee om de geschiedenis levend te houden aan de hand van persoonlijke herinneringen en foto’s. In het gebouw is daar een plek voor gevonden en er zijn plannen voor een boek. Wie in het bezit is van historische foto’s van het pand of er anekdotes over heeft, kan contact met Bogaert opnemen via fotografie@charlottebogaert.nl.

Kijk voor meer informatie op www.demeestervanhaarlem.nl

Timmerman in opleiding restaureert de dakgoot tijdens de renovatie van 'de Meester van Haarlem', voormalige Ambachtsschool en MTS aan de Verspronckweg.
C.J. Henskes
ca. 1935 -  2e en 3e leerjaar MTS in tekenzaal
Eerste steenlegging voor de M.T.S. door H.J.Geyl,voorzitter van de T.S. De heer Geyl staat op de foto in het midden bij de bloemen. Achter de steen staat de Inspecteur van Onderwijs de Groot.
Afbeelding
advertentie
advertentie