Conservator Rijk Schipper bij een schilderij van An Kun.
Conservator Rijk Schipper bij een schilderij van An Kun. Wijnand Burger / BDU

Hedendaagse Chinese Kunst in HDMZ Museum: ‘eindelijk erkenning en waardering’

Kunst

ZANDVOORT Lang bleef het werk van Chinese kunstenaars onbekend in het westen. De Biënnale van Shanghai in 2000 zorgde ervoor, dat de wereld kennis maakte met de hedendaagse kunst uit China. De universitair opgeleide kunstenaars verstaan zodanig hun vak en creativiteit, dat van de tien best betaalde kunstenaars in de wereld er nu vier uit China komen.

In het HDMZ Museum is deze week een overzichtstentoonstelling ‘Colourful China’ van hedendaagse Chinese schilder- en beeldhouwkunst geopend. De expositie is ingericht door Rijk Schipper, eigenaar van Galerie Kunstbroeders van hedendaagse Chinese kunst. “Eindelijk is er erkenning en waardering voor de moderne kunst uit China,” zegt hij. “De laatste jaren zijn er dan ook veel exposities van Chinese kunst in Europa. Er vindt steeds meer uitwisseling plaats tussen het westen en de oosterse kunst. Dat komt onder andere door het internet.”

Er vindt steeds meer uitwisseling plaats tussen het westen en de oosterse kunst.

CHINESE KUNST In het museum zijn ongeveer 150 kunstwerken te zien. “Ze laten hun opmerkelijke kijk op de wereld van vandaag zien. De Chinese kunst probeert de essentie van het innerlijk leven en de geest weer te geven. De kunstenaar wil niet alleen het uiterlijk maar ook de kern en de energie vastleggen. De Europese kunst gaat meer om het creëren van een ervaring, waarvan de kijker denkt dat het beeld wat hij ziet echt is. Toch verdwijnen in hoog tempo de verschillen tussen de Oosterse en Westerse culturen in de kunst,” zegt Schipper.

Het HDMZ museum is gevestigd in de Louis Davidsstraat 19, in Zandvoort. Openingstijden zijn woensdag, vrijdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur. De toegang bedraagt voor volwassenen 7,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro en museumkaarthouders betalen 2,50 euro.

Door Wijnand Burger

Lin Jin Chun  In China worden landschapsschilderijen sinds mensenheugenis beschouwd als de hoogste vorm van Chinese schilderkunst.
Zhang Xiang Ming Zijn ‘Beijing Girls’ zijn wereldberoemd. De jonge meisjes zien er onschuldig uit, maar ze zijn rebels en kijken met ondeugende ogen naar de wereld.
Zhang Xiang Ming Zijn ‘Beijing Girls’ zijn wereldberoemd. De jonge meisjes zien er onschuldig uit, maar ze zijn rebels en kijken met ondeugende ogen naar de wereld.
Wai Hong Landschappen van bergen en water worden in het geheim gedeconstrueerd tot wulpse vrouwenlichamen.
Liao Zhenwu Ik kijk naar wat ik mis, maar ik weet niet waar het is.
Chen Jianfeng Schilderij van de serie: Lichaamstemperatuur van de ziel.
An Kun Ik oordeel over niets en niemand, ik neem waar, ik zie en leg vast, niets meer en niets minder.
Zhang Zhaoying Voor het publiek zien de dames er zowel bekend als vreemd uit.
advertentie