Afbeelding
HENK LAVERMAN

Wolkenluchten te zien bij Kunst Centrum Haarlem

Kunst

HAARLEM Bij Kunst Centrum Haarlem (Gedempte Oude Gracht 117-121) is vanaf zaterdag 20 november de duo tentoonstelling ‘In de wolken’ te zien met geschilderde wolkenluchten van Suzanne Glerum en fabelachtige foto’s van Bethany de Forest. 

Het werk van Suzanne Glerum en Bethany de Forest verschilt in kleur- en materiaalgebruik echter in onderwerpkeuzes en het landschappelijke zijn er overeenkomsten. Bethany de Forest maakt haar foto’s van diorama’s die ze zelf samenstelt. Het zijn mooie werelden met onverwachte elementen en contrasten. Suzanne Glerum bouwt haar landschappen op met dikke lagen vette olieverf. Haar schilderijen komen voort uit pure schilderdrang. Wolken zijn een gezamenlijke fascinatie van beide kunstenaars. Samen hebben ze een selectie gemaakt van werken die elkaar aanvullen en spannend zijn om te vergelijken.

Suzanne Glerum is opgegroeid in de nieuwe polders op een boerderij met weidse landschappen om haar heen. Daardoor heeft ze een levenslange hang naar dit soort landschappen. Het gevoel van ruimte is daarbij belangrijk. Suzanne schilderde de laatste paar maanden vooral wolken met een lage horizon of alleen maar de wolken. Ze zegt daarover: Dan zit ik helemaal in dat onderwerp en kan ik ook niets anders schilderen. Vanuit het ene doek ontstaat het andere. Bij mij gaat het om het schilderen. Ik heb geen vastomlijnd plan, het doek ontstaat tijdens het schilderen en is een interactie tussen schilderij en schilder. Zo ontstaan ook de kleuren, het zijn tussentinten. De techniek die ik gebruik heet alla prima. De verf droogt niet tussentijds maar wordt nat in nat op het doek aangebracht en zo ontstaan ook de kleuren’.

Bethany de Forest creëert met haar diorama’s werelden die je voor werkelijkheid aanneemt. Eigenlijk is het ook een werkelijkheid, het bestaat echt maar dan in miniatuur. Een mooi landschap met een saaie lucht zet Bethany naar haar hand. Om het interessanter te maken en als een romantische weergave van wat ze gezien heeft. Haar diorama’s zijn herkenbaar en toch vervreemdend. Bethany: ‘Ik kom al associërend tot een maquette, geïnspireerd door bijvoorbeeld een stad, een landschap, een bijzonder materiaal of een actualiteit. In een grote kijkdoos bekleed met spiegels bouw ik een decor en ik wil dat mensen denken dat het levensgroot is wat ze zien.’ Van deze zelfgebouwde opstellingen in haar atelier maakt ze fotografische en filmische beelden. Het uiteindelijke kunstwerk is meestal een foto. In de tentoonstelling zijn ook stereofoto’s te zien. De geconstrueerde werelden van Bethany kunnen door kijkertjes kunnen in 3D bekeken worden.

Net als Suzanne Glerum kan Bethany de Forest zich een landschap toe eigenen. Haar fascinatie voor de natuur en interesse in techniek en wetenschap komen ook vanuit haar jeugd, Voor deze expositie heeft Bethany foto’s uitgezocht waar de wolkenluchten een belangrijke rol spelen. Ook hier wordt de kijker op het verkeerde been gezet. Hoe echt de luchten ook lijken, ze bestaan uit watjes, folies en blauwe vuilniszakken.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie