Afbeelding
Daan Ruijter

Expositie KIDS van Daan Ruijter nog tot eind januari te zien

Kunst

HAARLEM De expositie KIDS die fotograaf Daan Ruijter tijdens de afgelopen Kunstlijn toonde is verlengd tot en met eind januari. Zijn foto’s zijn tot die tijd te bezichtigen bij Raecks / restaurant Franzen (Raaks 1).

Daan Ruijter is voor veel Haarlemmers geen onbekende, want hij werkte vroeger als verkoper bij Revert. Momenteel combineert hij een opleiding in het onderwijs met het kunstenaarschap. Hij maakt veelal vervreemdende foto’s waar de nodige veerkracht uit spreekt. Dit is goed te zien in zijn project ‘Kinderen In de Stad’, ofwel KIDS.

Ruijter toont in KIDS  kinderen in een stedelijke omgeving waar je niet het etiket ‘kindvriendelijk’ op kunt plakken. Geen leuke plaatjes van schattige kinderen op een wipkip of schommel, maar het rauwe beeld van opgroeiende kinderen in een stedelijke omgeving. Een omgeving die niet bepaald is ingericht op spelende kinderen. De kinderen lijken passanten terwijl de gebouwen en andere objecten het beeld domineren. Maar kinderen blijven kinderen, zij spelen zoals altijd hun spel.

Zelf zegt Ruijter over zijn project: “Ik toon een beeld dat kritische vragen kan oproepen met betrekking tot de aanname dat we als ‘stadsmens’ opgroeien. Is dit nog wel in harmonie met wat wij voor ogen hebben en is daar nog wel ruimte voor. In deze serie laat ik zien hoe kinderen zich bewegen in hun verstedelijkte omgeving”. De beelden maakte Ruijter in verschillende grote steden in binnen- en buitenland.

De expositie is vrij toegankelijk en dagelijks te bezoeken tussen 11.00 en 20.00 uur.

advertentie
advertentie