Afbeelding
Eigen Foto

Krachtige vrouwen en verfijnde shawls te zien in Zocherlounge

Kunst

BLOEMENDAAL Margot van Huijkelom en Karolien van Mensvoort vieren het feit dat ze zowel vijftig jaar vrienden als kunstenaar zijn met een gezamenlijke expositie in de Zocherlounge. De tekeningen en schilderijen van Margot haar krachtige vrouwen op handgeschept papier en de verfijnde zijden shawls, gebreide en geweven textiel van Karolien gaan prachtig samen.

Karolien van Mensvoort is al jaren lang werkzaam als freelance mode-ontwerper, dessinontwerper, technisch tekenaar en illustrator. Na veel in opdracht te hebben gewerkt voor allerlei bedrijven zoals Turnover, Stills, Esprit en O’Neill voelde ze een sterk verlangen experimenteler te werken met textiel naar eigeninzicht en smaak, niet geleid door trends. Met haar vakmanschap als fundament en met haar intuïtieve werkmethode brengt zij een heel eigen stijl. Niets is gepland, de werken ontstaan terwijl ze spint, verft, weeft, breit of dessineert. Ze zoekt naar datgene wat nét onlogisch of ongebruikelijk is binnen een methode. Ze mixt digitale technieken met ambachtelijk handwerk. Ze voelt wat ze maakt, omringt zich ermee. Alles moet zacht, comfortabel en aaibaar zijn. Van Mensvoort laat de resultaten zo veel mogelijk op zichzelf staan. Het hoeven geen kledingstukken te worden, niet om een lichaam te passen. Het worden plaids, kussens, shawls, gordijnen of textielobjecten.

Margot van Huijkelom vertrekt na de kunstacademie naar Parijs. Ze werkt daar voor de grote Franse modehuizen waar zij in haar charmante tekenstijl haar visie op de vrouw neerzet. Vanwege de grote hoeveelheid opdrachten vestigt zij zich in Frankrijk. Ze verandert in de 30 jaren die komen in een ware Française. Ze kent de Franse modewereld en de Franse modewereld kent haar. Ze woont vóór en achter de schermen de défilés bij van de Fashion Week in Parijs en zet ’s nachts haar snel geschetste impressies om in prachtige illustraties van de geshowde Haute Coutureen Prêt-à-Porter. De volgende ochtend prijken ze full-page in de Franse krant “le Journal le Monde”.

Veel collega illustratoren zijn overgestapt naar computertechnieken, maar Van Huijkelom is nog een van de laatsten der Mohikanen die het handmatig tekenen nog volledig beheerst. Met haar vaste hand tekent ze de mooiste lijntekeningen op handgemaakt papier. Ze verrijkt haar modieuze tekenstijl met verfijnde vrouwengezichten omlijst door flinterdunne lijnen als haardrachten. Als geen ander beheerst ze de technieken en met schwung zet ze lijnen naast spuittechnieken, uitvloeiende inkten en penseelstreken. Voor Van Huijkelom is mode een grote speeltuin. De vrouwen die ze tekent vertellen verhalen. Het zijn in de eerste plaatst portretten, vrouwelijke uitdrukkingen die de kunstenaar graag weergeeft in al haarverschijningsvormen: zacht en dapper, romantisch en bevrijd, elegant en sensueel.

Wegens enorm succes wordt de expositie verlengd tot en met het laatste weekend in januari. De expositie is geopend van 13.00 tot 17.00 uur in de Zocherlounge, Zocherlaan 1 in Bloemendaal.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie