Werk van de Haarlemse Tonneke Sengers.
Werk van de Haarlemse Tonneke Sengers. Eigen Foto

Abstracte tentoonstelling in Kunst Centrum Haarlem

Kunst

HAARLEM In Kunst Centrum Haarlem (Gedempte Oude Gracht 117-121) is nog tot en met 19 maart de tentoonstelling ‘Abstract’ te zien, een expositie met werk van drie kunstenaars met drie verschillende stijlen. De Haarlemse Tonneke Sengers en Kuno Grommers exposeren samen met de Zweeds/Amsterdamse Mandra Wabäck. Ze gebruiken allen vormen, lijnen, kleur, onverwachte effecten en schaduwen en toch zijn er grote verschillen in sfeer en verschijning. De tentoonstelling is nu te zien.

De wandobjecten van Tonneke Sengers (1959) zijn geometrisch vormen gemaakt uit aluminium platen beschilderd met acrylverf. De schaduwen die door lichtinval op de uitgesneden vormen zijn een essentieel onderdeel van het werk. In de tentoonstelling zijn vooral zwart-wit werken te zien en twee grote sterren met kleurrijke kubussen. Tonneke zegt over haar werk: “Ik beschouw mezelf als constructeur van de ruimte. Ik zoek naar synergie tussen de opbouw van het werk en de werkelijke ruimte waarin het bestaat. Ik beperk me tot geometrische vormen en de kleuren zwart en wit. Als ik andere kleuren gebruik is de kleur ingegeven door de helderheid en verzadiging en het effect daarvan”.

De installaties die Kuno Grommers (1946) maakt zijn een combinatie van geverfde wanden en plaatmateriaal. De installaties fotografeert hij met een analoge camera in een vaste opstelling. Daarna verdwijnt de installatie weer maar de verschijningsvorm blijft. In de tentoonstelling ‘Abstract’ zijn foto’s te zien. Kuno zegt over zijn werk: “Gezien mijn achtergrond in de theaterfotografie zou je kunnen zeggen dat de installaties eigenlijk decors zijn en dat het publiek de camera is. Eigenlijk ben ik dan een decorbouwer. Eén van de belangrijkste steeds terugkerende thema’s in mijn werk is het standpunt van de waarneming. Bijna alles wat ik maak gaat over de subjectieve waarneming van de fotografie. In mijn werk speel ik met de waarneming van de driedimensionale ruimte. Door correctie op het perspectief leid ik de toeschouwer om de tuin. Dat wat plat is lijkt ruimtelijk en dat wat ruimtelijk lijkt, blijkt bij nader beschouwing plat”.

Mandra Wabäck (1970) laat een serie foto’s zien die ontstonden tijdens het scannen van haar analoge fotoarchief en beschrijft hoe dat is ontstaan: “Tijdens de eerste lockdown heb ik mijn oude, analoge, fotoarchief gedigitaliseerd. Op de uiteinden van de fotorollen, met 36 negatieven, ontdekte ik op sommige rollen nog een extra foto. Deze foto’s is de serie Nr. 37 geworden. Het zijn foto’s die dik niet bewust geschoten heb. Ik werd geraakt door de vormen, de kleuren, de abstractie en soms iets wat herkenbaar is. Licht en donker, knalkleuren”.

De kunstenaars zullen hun werkwijze toelichten, vertellen waar ze hun inspiratie opdoen en alle mogelijke vragen beantwoorden in de tentoonstelling. Kom ze begroeten op zaterdag 5 februari (Tonneke Sengers), op zaterdag 19 februari (Kuno Grommers) en op zaterdag 5 maart (Mandra Wabäck). Aanvang 15:00 uur. De galerie en kunstuitleen is groot genoeg om een veilige afstand te bewaren. Als de corona maatregelen het toelaten is er een finissage op zaterdag 19 maart vanaf 15:00 uur. Iedereen is dan van harte welkom.

Kunst Centrum Haarlem is al 50 jaar dé kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design gebruiksartikelen. Naast de kunstuitleen en een winkel organiseert Kunst Centrum Haarlem exposities en bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

advertentie
advertentie