Een iconisch Haarlems pand waar de expositie ruim aandacht aan besteedt is het voormalige V&D-pand aan het Verwulft.
Een iconisch Haarlems pand waar de expositie ruim aandacht aan besteedt is het voormalige V&D-pand aan het Verwulft. 3W real estate

ABC Architectuurcentrum zet voormalig V&D pand in ander daglicht

Kunst

HAARLEM Iedereen heeft daglicht nodig, ook in huis, in school en op het werk. Tot en met 17 april is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem een tentoonstelling te zien over het thema ‘daglicht in de architectuur’. Met als titel ‘Het Licht Zien!’ wordt ingegaan op de vraag hoe we zó kunnen ontwerpen en bouwen dat daglicht bijdraagt aan een aangenaam en gezond binnenklimaat. Een iconisch Haarlems pand waar de expositie ruim aandacht aan besteedt is het voormalige V&D-pand aan het Verwulft.

In het verleden, toen het elektrisch licht nog niet was uitgevonden, maakten architecten soms al vernuftig gebruik van daglicht. Maar daglicht is nog steeds een actueel thema in hedendaagse architectuur. Dat is onder meer te zien bij het crematorium in Haarlem Noord van architect Herman Zeinstra met een maximaal gebruik van daglicht. 

Een belangrijke rol voor de toetreding van daglicht door middel van daglichtschachten is wellicht in de toekomst te zien wanneer de voormalige Haarlemse V&D een andere bestemming krijgt en de donkere verdiepingen bijvoorbeeld geschikt gemaakt worden voor woningbouw. Op de plek waar nu de roltrappen zitten, kwam vroeger volop daglicht naar binnen dankzij een atrium en een glazen koepel op het dak. Architect Sander Mirck laat in een studie zien hoe het pand wellicht verbouwd kan worden en het een andere bestemming krijgt. De donkere verdiepingen zouden bijvoorbeeld geschikt gemaakt kunnen worden voor woningbouw door daglicht slim in het pand toe te laten.

De tentoonstelling ‘Het Licht Zien!’ toont verder onder meer vijf voorbeeldprojecten van architect Sander Mirck. Bij zijn ontwerpen besteedt hij veel aandacht aan daglicht gecombineerd met uitzicht. Zijn gebouwen worden gepresenteerd met foto’s en films, maar ook met analyses en bewegende daglichtsimulaties.

Zondag 23 januari is de expositie geopend door Atto Harsta met een ‘livestream-lezing’ via het YouTube-kanaal van ABC. Harsta is transitiestrateeg, bouwinnovator én was in 2004 oprichter van de Stichting Living Daylights ter promotie van daglichttoepassingen in de gebouwde omgeving (nu Stichting Dutch Daylight). 

advertentie