Landschap met molen.
Landschap met molen. KZOD

200-jarig KZOD rondt jubileumjaar af met nog drie exposities

Kunst

HAARLEM De Haarlemse kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD) bestond in 2021 maar liefst 200 jaar en pakt voor dit jubileum groots uit. Met deze verjaardag is KZOD één van de oudste actieve kunstenaarsverenigingen van Nederland. Vanaf september 2021 vonden tentoonstellingen op verschillende locaties in Haarlem plaats. Met de expositie ‘Van blijvende Waarde’, een expositie van de fotografen van KZOD rondt de kunstenaarsvereniging haar jubileum af. 

WYBRAND HENDRIKS Maar eerst vinden er nog twee exposities plaats geïnspireerd op het werk van Wybrand Hendriks, illustere voorganger van de huidige KZOD-leden. Wybrand Hendriks (1744-1831) was een Nederlands kunstschilder. Hij werd in 1785 opzichter van de Kunstverzamelingen en gastheer (‘kastelein’) van Teylers Stichting. Hendriks was schilder en tekenaar en maakte portretten, landschappen, stadsgezichten, dierstukken en stillevens. Voordat hij ging werken voor Teylers Stichting was hij vijf jaar één van de zes directeuren van de Haarlemse Teekenacademie, waaruit KZOD is ontstaan. Na zijn benoeming ging Hendriks wonen in het Fundatiehuis, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler.

EXPOSITIE STADSGEZICHTEN In De Waag vindt van 17 februari tot en met 20 maart de expositie ‘Stadsgezichten’, geïnspireerd op Wybrand Hendriks plaats.Te bezoeken op donderdag tot en met zondag van 13.00  tot 17.00 uur. 

EXPOSITIE LANDSCHAPPEN In de Kloostergangen van het stadhuis te Haarlem vindt de expositie ‘Landschappen’ plaats, geïnspireerd op Wybrand Hendriks. Van 16 februari tot en met 18 maart.Te bezoeken op maandag tot en met vrijdag van 08.00  tot 17.00 uur.

EXPOSITIE VAN BLIJVENDE WAARDE De expositie ‘Van blijvende Waarde’ vindt plaats in de Kloostergangen van 4 mei tot en met 10 juni.

BREED AANBOD VAN KUNSTEN Wie KZOD kent, weet dat de leden niet één bepaalde kunststroming vertegenwoordigen; zo goed als iedereen is welkom. Naast schilderkunst spelen beeldhouwkunst en bijvoorbeeld grafiek een rol net zoals keramiek, sieraden en textiel. Er is ook ruimte voor relatief nieuwe technieken als fotografie, installaties, film, video- en digitale kunst. 

HISTORIE Terugkijkend op de geschiedenis van KZOD, is de rol die zij binnen de kunstwereld speelde bescheiden. De belangrijkste hoeksteen van de vereniging is locatie De Waag. Dit unieke uit grijze Ardenner hardsteen opgetrokken gebouw stamt uit het eind van de zestiende eeuw en neemt een markante plaats in tussen de vele andere historische gebouwen die Haarlem rijk is. KZOD heeft er haar thuis sinds 1841 met een Teekenzaal en expositieruimte.

Duinen, acryl op papier, van Monique Drukker
Proveniershof
Afbeelding
advertentie
advertentie