Afbeelding
Jan Slot

Fotogroep Haarlem viert 95-jarig bestaan met fotowedstrijd

Kunst

HAARLEM Fotogroep Haarlem bestaat 95 jaar en viert dat met een fotowedstrijd waar iedereen aan kan meedoen. De uitdaging is een foto in te zenden rond het thema 95. Dat kan een nummer zijn, een leeftijd, een aantal of wat er maar aan creatieve invalshoek denkbaar is.

De leden van het eerste uur lieten elkaar wellicht foto’s zien van het opstijgen van de eerste vlucht van Fokker naar Nederlands-Indië. Of van het elektrificeren van de spoorlijn naar Amsterdam. Het blijft gissen, want bij de Haarlemsche Amateur-Fotografen Vereeniging zoals het toen nog heette, zijn geen foto’s bewaard gebleven uit de eerste jaren. Wat wel bekend is, is dat fotografie door veel minder mensen werd beoefend dan nu. Kleurenfilm en 3D (stereofotografie) bestonden al wel maar de ‘gewone’ zwart-wit foto kwam het meest voor. Met glasnegatieven of de ‘oprolbare film’ die er toen al wel was. 

De jaren ’20 van de vorige eeuw waren ook de tijd dat fotografie zich van louter registratie ontwikkelde tot een kunstvorm. Pas in de jaren ’30 kwamen er negatieven die meerdere malen konden worden afgedrukt. Ontwikkelen en afdrukken kon bij een fotocentrale, maar menig amateurfotograaf had thuis een doka (donkere kamer) ingericht. De leden van de vereniging, nu met de naam Fotogroep Haarlem, maken en bewerken hun foto’s nu digitaal. Al zijn er nog verscheidene leden met ervaring in het thuis afdrukken. Een enkeling is nog steeds in het bezit van de apparatuur hiervoor. 

Fotogroep Haarlem bestaat uit 37 enthousiaste fotografen. Belangrijkste doel is elkaar te inspireren. Dat gebeurt met besprekingen tijdens clubavonden, gastsprekers, wedstrijden en excursies. Leden bekwamen zich verder in de verschillende vormen als portret-, straat-, landschaps- of abstracte fotografie. Eigenlijk was de jubileumdatum 11 november 2021, maar de club kon dat toen vanwege corona niet vieren. Nu staat de Fotogroep stil bij het jubileum met een aantal feestelijkheden binnen de groep zelf en de publieke fotowedstrijd.

Voor wie mee wil doen aan de fotowedstrijd: er mag maximaal één foto per deelnemer aangeleverd worden. De foto mag zowel liggend als staand 

De spelregels zijn: maximaal 1 foto per deelnemer, hij mag liggend of staand, kleur of zwart-wit zijn. Eentitel mag, hoeft niet, vermeld in elk geval Thema 95. Inzenden kan tot en met uiterlijk is 9 mei (9-5) per e-mail naar secretaris@fotogroephaarlem.nl. De foto moet worden aangeleverd in JPEG bestand, 300 DPI, enminimaal 1, maximaal 4 MB groot. Vermeld naam, telefoonnummer en eventueel de plek waar hij genomenis.Drie leden van de groep vormen de jury, de winnaar krijgt bericht en ontvangt naast de eeuwige roem eeningelijste 30x40 versie van zijn of haar foto. Dat is tijdens de clubavond op donderdag 2 juni.De eerste foto’s

.Zie www.fotogroephaarlem.nl voor meer informatie over de Fotogroep en het werk van de leden

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie