Afbeelding
Henk Laverman

Expositie Wasstraat in Vishal is daverend succes, 6000 bezoekers in twee weken

Kunst

HAARLEM Een groep van zes Haarlemse kunstenaars exposeert al een goede twee weken in de Vishal op de Grote Markt onder de naam ‘De Wasstraat’. En dat is vrij onverwachts een groot succes. In de eerste week kwamen er al zo’n 3000 toeschouwers af op de diverse bubbelende, soppige, bewegelijke en kleurige kunstwerken en in de tweede week verdubbelde dat aantal nog eens. Wie nog een kijkje wil nemen: de expositie is tot en met 15 mei gratis te bekijken. 

‘De Wasstraat’ is een initiatief van fotograaf Fjodor Buis. Hij vindt een rondje door de wasstraat een inspirerende beleving en blijft daarom meestal zitten als de wasborstels over zijn wagen heen denderen. “Mooi licht, veel sop en alles om je heen beweegt”, zo vindt hij. “Geen plek ter wereld waar we ons als hedendaagse automobilist veiliger kunnen voelen dan met onze auto in de mechanische wasstraat. Zonder iets te hoeven doen, worden we over een ratelende rails door een nat en donker parcours gesleept. Onder woeste geluiden, stromen honderden liters water langs de ruiten, teisteren rubber slierten en grote borstels het blik en hangen we geriefelijk achterover. Een ritje door de wasstraat is tegenwoordig bijna amusement, een beleving”. 

Een ritje door de wasstraat bracht hem zelfs op het idee om meer met deze beleving te doen. Hij maakte een filmpje en foto’s van de rit door de wasstraat en die waren zo mooi, dat hij besloot ze te exposeren. Buis nodigde vijf andere Haarlemse kunstenaars uit om samen met hem binnen het thema te exposeren in De Vishal: Ap Esenbrink, Bethany de Forest, Peter Stufkens, Thé Tjong-Khing en Piet Zwaanswijk. En dat leverde een kleurrijke en eigenzinnige expositie op. 

Ap Esenbrink maakte voor de expositie een enorme stellage van kleurrijke draaiende wasborstels, terwijl Bethany de Forest een miniatuur wasstraat maakte waar paaskuikentjes gewassen worden. Daar heeft ze ook een stop-motion film van gemaakt die momenteel in De Schuur als voorfilm gedraaid wordt. “Het zijn normaal gewone pluizenbolletjes, maar als je ze nat maakt worden het ineens hele grappige gekke karaktertjes”, zo laat ze weten. Op een luchtige manier is het ook een kritische verwijzing naar de bio-industrie. 

Peter Stufkens maakte foto’s in de wasstraat en gebruikte deze als basis van een serie digitale schilderijen. Bubbels, spetters en licht worden kosmische vormen. Een ritje door de wasstraat als kleine ruimtereis. Thé Tjong-Khing heeft zijn geheel eigen beleving bij een wasstraat. “Als ik het woord wasstraat hoor, denk ik onwillekeurig aan witwassen. En als ik witwassen hoor denk ik onwillekeurig aan... Wel dat moeten de mensen zelf maar gaan bekijken in de Vishal”, zo zegt hij. Piet Zwaanswijk, tenslotte, poogt met zijn installatie het fenomeen wasstraat meer inhoud te geven.

In de Kleine Zaal is het werk ‘Schoonheid’, een installatie van Koos Buster, te zien. De openingstijden van De Vishal zijn dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.devishal.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie