Burgemeester Moolenburgh met Alicia, die de cheque van 1000 euro in ontvangst mocht nemen voor Oekraïne.
Burgemeester Moolenburgh met Alicia, die de cheque van 1000 euro in ontvangst mocht nemen voor Oekraïne. Wijnand Burger/BDU

Groot feest bij opening Zandvoortse Kinderkunstlijn

Kunst

ZANDVOORT Elk jaar gaat de Zandvoortse kunstenaar Marianne Rebel de hoogste klassen van alle basisscholen af. Ze wil de kinderen van groep 8 iets over kunst bij te brengen. Ze vindt het een genot om les te geven en heeft inmiddels de technieken geleerd om de kinderen stil te krijgen. “Eerst geef ik ze theorieles. Ik vertel ze over de verschillende stromingen in de kunst. Daarna gaan we een thema bepalen en mogen de kinderen zelf kunst maken,” vertelt Rebel tijdens de feestelijke opening van het kunstproject in de Hervormde Kerk op 13 mei. Vanaf nu kunnen de kunstwerken bezocht worden in de etalages van de Zandvoortse winkeliers.

Het thema is dit jaar: ‘De toekomst van Zandvoort’. De kinderen laten zien wat zij vinden dat Zandvoort nodig heeft. Ze laten hun fantasie de vrije loop en maken schilderijen van een Kartbaan, een echte kunstschool, een hotel/surfschool op strand, een Apple store en een eigen hamburgertent. 

De schilderijen zijn op hun school geveild voor een goede doel. Ook hebben de kinderen bankjes beschilderd, die in het dorp geplaatst worden. Mensen kunnen deze bankjes adopteren. Hun naam komt op het bankje te staan. 

Burgemeester Moolenburgh maakte in de kerk het bedrag bekend. De kunstwerken hebben 1000 euro opgebracht. Daar worden leermiddelen voor de Oekraïense scholen voor gekocht. De in Zandvoort wonende Alicia kreeg een cheque aangeboden en gaat zorgen dat het geld daar terecht komt. Zij en haar man brengen geregeld hulpgoederen naar Oekraïne. Als dank kreeg ze een mooi schilderij aangeboden.

Er zijn 156 schilderijen gemaakt. Rebel wordt bijgestaan door een team van deskundigen: Aaltje Vink, Emmy Stobbelaar, Trees Spee, Rob Bossink (fotowerk) en Hilly Jansen. Het mooiste schilderij is gemaakt door Noor van de Hannie Schaftschool.

De meeste jonge kunstenaars zijn aanwezig. Na het officiële gedeelte mogen zij de teugels laten vieren. Onder de muziek van DJ Ladymix gingen de kinderen dan ook feesten en in polonaise door de kerk.

Door Wijnand Burger 

DJ Ladymix kreeg de voetjes van de vloer tijdens de feestelijke opening.
advertentie