Documentairemaker Yara Hannema
Documentairemaker Yara Hannema Annemieke Windt

Haarlemmers veroveren New York met film over Nederlandse kunstenares

lokaal Deel je nieuws

Haarlemmers Yara Hannema (documentairemaker) en Stella Bronwasser (producer) en Marc van der Aart (controller) stappen zaterdag 1 december in het vliegtuig naar New York voor de opnames van de documentaire Requiem for Williamsburg. Na een succesvolle crowdfunding deze zomer hebben zij de bekende cameraman Remco Bikkers aan kunnen trekken. 

 

Het team volgt de Nederlandse Paulien Lethen twee weken. Deze laatste emigreerde in de jaren ‘80 met twee jonge kinderen naar Amerika en streek neer in de wijk Williamsburg, New York. Toendertijd een van de gevaarlijkste wijken in NYC waar ze zich net een een bouwvallig huis kon veroorloven. Ze knapte het huis eigenhandig op en toen ze als kunstenares niet aan de bak kwam, opende ze zelf een galerie in haar achtertuin; The Holland Tunnel. Haar ‘kleinste galerie ter wereld’  trok snel internationaal de aandacht. Het ging Paulien voor de wind en ook de buurt verbeterde. Rond de eeuwwisseling veranderde de wijk door gentrificatie dusdanig dat er voor de kunstenaars die de wijk hip hadden gemaakt geen plek meer was. Toen er zonder enige inspraakprocedure een torenflat in Paulien’s achtertuin werd gebouwd, stond Paulien voor een belangrijke keuze. 

 

Regisseur Hannema: ‘Paulien staat op een belangrijk punt in haar leven. Ze neemt geen genoegen met hoe haar wijk verandert. Ze durft van koers te veranderen op een leeftijd waarop anderen al jaren van hun pensioen genieten. Ze is namelijk nu 76 jaar. Haar levensverhaal is zo inspirerend dat wij dit heel graag willen vastleggen. De verhalen in New York liggen op straat, maar dat van Paulien springt er echt uit. Het is een vrouw die zich niet laat tegenhouden door conventies. Ik denk dat haar verhaal inspirerend is voor veel mensen; hen aanmoedigt om zich eens buiten de gebaande paden te wagen.’

De Haarlemmers filmen met de Nederlandse cameraman Remco Bikkers van Bureau NY die vanuit New York werkt. Bikkers is onder andere bekend van de documentaireserie ‘De Verenigde Staten van Eva’ van Eva Jinek en de documentaire ‘Doof Kind’. Voor de post-productie fase zoeken de Haarlemmers verdere financiering. Requiem for Williamsburg gaat naar verwachting april 2019 in première in New York. 

 

advertentie
advertentie