Afbeelding
Eigen Foto

Passievol concert van COV Haarlem in de Philharmonie

lokaal

HAARLEM Oratoriumvereniging COV Haarlem zingt vrijdag 19 april, Goede Vrijdag, vanaf 19.30 uur de 'Matthäus Passion' van Johann Sebastian Bach in de Philharmonie. Het is een diepgewortelde traditie van 90 jaar waar de koorleden zeer trots op zijn.

In 1894 werd de Matthäus Passion voor het eerst in Haarlem uitgevoerd door het Haarlems Toonkunstkoor onder leiding van Leander Schlegel. In 1912 en 1924 volgden uitvoeringen onder de directie van Willem Robert. Pas toen in 1929 het Toonkunstkoor ophield te bestaan, zette zijn zoon en eveneens Bach-liefhebber George Robert het werk op het repertoire van de COV Haarlem. Dat is dit jaar precies 90 jaar geleden.

De eerste uitvoering van de COV vond plaats op 21 maart 1929. Er werden gerenommeerde solisten aangetrokken, zoals Jacques van Kempen en Willem Ravelli, het pas verworven Cavaillé-Coll-orgel werd bespeeld door Piet Halsema en het begeleidend orkest was het Utrechts Stedelijk Orkest. De kosten werden begroot op f 3.500,- en de entreekaartjes kostten tussen de f 2,40 en f 3,60.

Bestuur en dirigent wilden destijds graag een traditie vestigen, maar de concertkosten waren aanzienlijk. Dus besloot men in de jaren '30 de generale repetitie te schrappen om toch twee uitvoeringen per jaar te kunnen realiseren. In 1936 ontbrak het werk op het repertoire vanwege het 25-jarig bestaan van het koor.

In 1940 werd de Matthäus Passion van de COV Haarlem door de NCRV uitverkozen om uitgezonden te worden op de radio. Dat zou de laatste passie-uitvoering van het koor zijn in oorlogstijd. In 1946 werd de draad weer opgepakt en volgden maar liefst drie uitvoeringen.

Sinds die tijd heeft het koor de Matthäus Passion jaarlijks uitgevoerd. Soms zelfs verschillende keren per jaar en ook tijdens concertreizen naar Polen, waardoor de teller inmiddels op 122 staat. En nog steeds krijgen de tachtig zangers niet genoeg van het werk. Elk jaar opnieuw levert het samenspel van dirigent, orkest, solisten en koren een unieke uitvoering op en mede daardoor blijven de zangers zeer gepassioneerd.

Kijk voor meer informatie op: www.covhaarlem.nl

advertentie
advertentie