Gemeente Haarlem roept klimaatcrisis uit

lokaal

HAARLEM De gemeente Haarlem roept de klimaatcrisis uit. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag met meerderheid besloten. De Actiepartij, SP, Groenlinks en PvdA dienden een motie in tijdens de bespreking van de kadernota om een klimaatcrisis uit te roepen. De partijen stellen vast dat 98 procent van het wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat menselijk toedoen de oorzaak is van een wereldwijde temperatuurstijging en dat daardoor veel diersoorten zijn uitgestorven of met uitsterving worden bedreigd. En er is nog maar weinig tijd om het tij te keren en desondanks zijn maar weinig Haarlemmers doordrongen van de ernst van het probleem.

Joost Verhagen

Klimaatverandering is niet alleen nationaal een veelbesproken politiek thema. De coalitie maakte met haar slogan 'duurzaam doen' het thema een belangrijk speerpunt voor haar beleid de komende periode. Ook tijdens de kadernota kwam het duurzaamheidsbeleid op verschillende momenten aan de orde. Zo stelde Ienke Verhoeff (PvdA) in haar bijdrage dat de biodiversiteit in Haarlem wel een boost kan gebruiken en complimenteerde Jasper Drost (Groenlinks) het provinciebestuur met de slogan 'Duurzaam doorpakken' die volgens hem een beetje van het Haarlems gemeentebestuur is afgekeken. Daarnaast werkt het college al geruime tijd aan plannen om Haarlem volledig van het aardgas af te krijgen en klimaatneutraal te maken.

Niet alle partijen vonden het uitroepen van een klimaatcrisis een goed idee. Louise van Zetten van Hart voor Haarlem zegt bijvoorbeeld dat ze niet zo van het doemdenken is en vindt dat de motie om de klimaatcrisis uit te roepen vooral angst zaait. Maar ondanks deze kritiek haalde de motie het toch. ''We hebben een crisis! Iedereen naar huis'', reageerde burgemeester Jos Wienen op het aannemen van de motie, maar ondanks dat bleef de raad toch op haar zetels zitten om de rest van de moties naar aanleiding van de kadernota af te handelen.

advertentie
advertentie