Conny Janssen en Peter van Liempt beheren de Vijfhuizer Molen.
Conny Janssen en Peter van Liempt beheren de Vijfhuizer Molen. Willem Brand

Kijkje in de Vijfhuizer Molen

lokaal

HAARLEM De zes historische molens in Haarlem zijn een bezoekje meer dan waard, zo bleek afgelopen weekend tijdens de Molendag. De Vijfhuizer molen heeft een extra attractie: het is ingericht als vijftiger jaren museum. Een hobby van het molenaarspaar Conny Janssen en Peter van Liempt dat de molen nu negen jaar beheert.

,,De eerste molenaar was een naburige boer, maar dat is niet goed te combineren met boerenwerk, omdat je bij de molen moet blijven", laat molenaar Peter van Liempt weten. ,,Een watermolen is nodig als het slecht weer is, en dan kan er altijd iets misgaan. Toen heeft het polderbestuur er in 1926 een woning in laten bouwen en een molenaar aangetrokken. Tot ongeveer 2000 is erin gewoond, toen overleed de weduwe Kerstens".

Van Liempt: ,,Gisteren hadden we twee broers Hendriks op bezoek, die waren hier opgegroeid. Het gezin bestond uit elf kinderen. Ze vertelden dat ze vroeger aan pa vroegen of die de hulpmotor aan wilde zetten. Dat was lekker om mee in slaap te vallen".

Conny en Peter doen dus alsof ze erin wonen. Het is ook niet meer nodig, de molen is niet meer maalvaardig. In 1984 is hij aan de voorkant afgedamd en heeft het Hoogheemraadschap naast de molen een elektrisch gemaal geplaatst.

Peter wiens zijn opa een molen in Jutfaas beheerde: ‘De molenaar woonde er voor niks en kreeg ook klein jaargeld. Als er niet gedraaid hoefde te worden, werkte de molenaar bij de boeren op dagloon. Er was een moestuin bij en de molenaar had ook visrechten. Mijn opa vertelde dat hij wel eens een fazant ving. Die aten zijn bonen op, hij vond dat hij er recht op had.

,,De drie polders in Schalkwijk moesten op peil blijven, de boeren waren daar best lastig in", vertelt Van Liempt. ,,Vooruit werken? Nee, je kon 'm niet leeg pompen en dan denken: dan ben ik lekker voor een week klaar. Ieder jaar deed het polderbestuur bij alle boeren een schouw om te kijken of de sloten nog goed stroomden. Was dat niet het geval, dan kreeg je een boete".

Van Liempt laat de verroeste en deels afgebroken vijzel zien, die niet meer in staat is om te draaien. Maar het is wel de bedoeling om de molen snel weer op de wind te laten draaien. Dat gaat gebeuren zodra de te dunne roeden (de twee doorlopende ijzeren kokerbalken, red.) zijn vervangen door nieuwe.

Dat wordt een spectaculaire toestand, ze worden vanaf de overkant van de Ringvaart met een hydraulische uitschuifkraan aangebracht. Ook heeft Stichting Molens Zuid-Kennemerland het plan om de houten betimmering te vervangen. De stichting SMZK is naarstig op zoek naar vrijwillige timmerlieden en ook naar mensen met groene vingers voor het tuinonderhoud. Voor meer informatie: vijfhuizer@gmail.com

Afbeelding
advertentie