Afbeelding
Paul Vreeker

Spaarnelanden test schonere veegmachine

lokaal

HAARLEM Spaarnelanden testte de afgelopen maanden een volledig elektrische veegmachine in het centrum van Haarlem. De machine is schoon, stiller en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit van de stad. Spaarnelanden is de allereerste partij in Nederland die deze gloednieuwe elektrische veegmachine test. De machine staat deze week tentoongesteld op de IFAT in München, de belangrijkste internationale vakbeurs op het gebied van (riool)water, afval en recycling.

De elektrische veegmachine ziet er van buiten hetzelfde uit als een 'gewone' veegmachine, maar is stiller door de geruisloze motor. Voor het dichtbevolkte centrum van Haarlem is dit een groot voordeel, omdat veegmachines daar dagelijks in de vroege of late uurtjes nodig zijn om de straten schoon te houden. De machine wordt gebruikt in combinatie met elektrische bladblazers, die het vuil onder de veegwagen blazen, zodat het kan worden opgeveegd.

De veegmachine is milieuvriendelijk, omdat deze geen schadelijke gassen uitstoot en, in combinatie met een fijnstoffiltersysteem, in staat is de lucht te zuiveren van fijnstof. Dit past goed bij de ambities van Haarlem om de uitstoot van schadelijke stoffen in de stad drastisch terug te dringen.

Spaarnelanden heeft de kracht, het bereik en het geluid van de elektrische machine getest. Dit is in nauwe samenwerking gedaan met partner en fabrikant RAVO (onderdeel van Fayat Environmental Solutions). Beide partijen vinden elkaar in de missie om een schone leefomgeving te creëren op een duurzame manier. ,,Wij zijn altijd op zoek naar milieuvriendelijke oplossingen voor onze activiteiten in de stad", zegt Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. ,,De inzet van een volledig elektrische veegwagen past daar fantastisch bij. Door het groene en schone karakter van de machine kunnen wij blijven investeren in een duurzame toekomst."

Spaarnelanden bekijkt in overleg met de fabrikant vanaf wanneer de elektrische veegmachine definitief kan worden ingezet. De verwachte wereldwijde officiële lancering van de machine is medio 2019.

advertentie