Afbeelding
Hans Verleur

Met 'vergeten kinderen' naar de Efteling

Maatschappelijk

HAARLEM Stichting Het Vergeten Kind zet zich structureel in voor 100.000 kinderen uit multiprobleemgezinnen in Nederland. Vandaag beleefden kwetsbare kinderen uit Haarlem met hun verzorgers een hartverwarmende dag in de Efteling. Ze werden vergezeld door wethouder Roduner. Uit 34 plaatsen uit heel Nederland vertrokken vanmorgen vroeg bussen naar Kaatsheuvel om 1500 kinderen die een moeilijke (thuis-)situatie hebben een onvergetelijke en onbezorgde dag te bezorgen. Het Vergeten Kind organiseert deze activiteit speciaal in de decembermaand, omdat deze feestmaand voor kwetsbare kinderen een extra moeilijke en eenzame periode is.

Naar schatting is in drie tot vijf procent van alle gezinnen in Nederland sprake van meervoudige en complexe problematiek (bron: richtlijnenjeugdhulp.nl). Het gaat om ruim 100.000 kwetsbare kinderen die wonen in een gezin waar minimaal één ouder en één kind langdurig kampen met een combinatie van sociaaleconomische en psychosociale problemen. Kinderen in deze gezinnen zijn veelal ingesloten door een veelvoud van problemen zoals schulden, psychische problemen, verslavingen en onvermogen van ouders. Stichting Het Vergeten Kind richt zich op kinderen uit deze gezinnen en organiseert het hele jaar door activiteiten, zodat deze kwetsbare kinderen weer even gewoon kind kunnen zijn.

De reacties op het dagje uit waren hartverwarmend. Dowayna (11): "Ik vind het een hele leuke dag omdat we normaal zoiets niet kunnen doen. We hebben een hele slechte tijd gehad en daarom is een fijne dag nu extra leuk". Roxanne (37), moeder van twee kinderen en wonend in een vrouwenopvang: "Ik ben hier zo blij mee. Wij komen uit een verschrikkelijke situatie en vinden het heel fijn dat we nu een gezellige dag uit kunnen beleven. Wat een prachtig kerstcadeau."

Het is belangrijk om zo'n bijzondere dag mee te maken, zonder zorgen en met veel lol en avontuur

's Morgens rond 10.30 uur kwamen de eerste bussen vol kinderen al het parkeerterrein op rijden, vergezeld door burgemeesters en wethouders uit hun gemeente. Na een warm welkom door Efteling-mascotte Pardoes en andere Efteling-bewoners, renden de kinderen het park in. Voor de burgemeesters en wethouders uit de deelnemende gemeenten organiseerde Het Vergeten Kind een inspiratiesessie om kennis uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. Na deze sessie voegden de lokale bestuurders zich weer bij hun inwoners om samen het prachtige park, dat in winterse sferen gehuld was, te verkennen.

Burgemeesters en wethouders gingen mee om de gezinnen te vergezellen, én om zelf meer te weten te komen over de problematiek. Tijdens het inhoudelijk programma voor burgemeesters en wethouders werd stilgestaan bij het belang van een uitje zoals deze, maar ook gesproken over het belang van stabiliteit en veiligheid voor kwetsbare kinderen en waarom de gemeenten hier een sleutelrol in spelen.

Margot Ende, directeur bij Het Vergeten Kind: "Het was een fantastische dag. Juist voor deze kinderen is het zo belangrijk om zo'n bijzondere dag mee te maken, zonder zorgen en met veel lol en avontuur. Hier kunnen ze na de vakantie op school over vertellen en nog lang met plezier op terugkijken. Herinneringen maken wie je bent."

De Heppie Wintertour-dag op 21 december is onderdeel van de landelijke kerstcampagne 'Wat is jouw kerstwens voor vergeten kinderen in Nederland?'. Het Vergeten Kind wil met de campagne in december aandacht vragen voor de 100.000 kwetsbare kinderen in Nederland. De mooiste kerstwensen worden opgehangen in een grote kerstboom bij de Winter Efteling, zodat de kinderen de wensen kunnen lezen en weten dat ze niet vergeten worden. Zie voor meer informatie over de campagne: www.hetvergetenkind.nl/kerstwens

advertentie
advertentie