De vrouwen zijn een stuk zelfverzekerder geworden.
De vrouwen zijn een stuk zelfverzekerder geworden. Eigen Foto

Vrouwen leren beter netwerken en solliciteren

Maatschappelijk

HAARLEM/HEEMSTEDE Dertig vrouwen, allen met een bijstandsuitkering, sloten vorige week een programma af waarin ze onder meer leerden netwerken, solliciteren en presenteren. Twaalf weken lang doorliepen ze een intensief traject. De aanwezigen in restaurant Dakkas in Haarlem, vierden de feestelijke afsluiting van het Netwerkpro-programma. Sjaak Struijf, wethouder van gemeente Heemstede, reikte het eerste certificaat uit aan een deelneemster van het programma.

Het trainingsprogramma werd afgesloten met een pitchtraining: een hele korte presentatie van jezelf waarbij je binnen 1 minuut vertelt wie je bent en waar je goed in bent. Op deze avond lieten de vrouwen enthousiast hun pitch zien aan zo'n zeventig aanwezigen, waaronder bedrijven, maatschappelijke instellingen, vrijwillige mentoren en lokale netwerken. Wethouder Struijf erkent het belang van netwerken: "Het gaat er niet om wat je weet, maar wie je kent. Samen vind je de kansen sneller dan alleen, daarom is het fantastisch dat jullie elkaar nog steeds wekelijks ontmoeten".

Een belangrijk onderdeel van het programma is de start op een werkervaringsplek. Deze lokale bedrijven bieden de vrouwen de kans om werkervaring op te doen met uitzicht op een (betaalde) baan. Zorgbalans is één van deze bedrijven. Anoek Weijers, manager zorgdiensten, is enthousiast over de samenwerking: "Netwerkpro is een moderne organisatie die snapt wat deze doelgroep nodig heeft om gemotiveerd aan de slag te gaan". Bij Netwerkpro word je als deelnemer echt gezien!

Analiza is één van de deelneemsters van het Netwerkpro-programma in Velsen, dat in het voorjaar van 2019 van start ging. Dit was een initiatief van de gemeente, Zorgbalans en Netwerkpro om mensen te verbinden aan kansen in de zorg. Zo'n twintig gemotiveerde deelnemers met een uitkering zijn met een werkervaringsplek gestart bij Zorgbalans. Een kans met uitzicht op een betaalde baan. Analiza werkt nu inmiddels met volle tevredenheid bij deze zorginstelling. Zij sprak deze avond recht uit haar hart en vertelde wat het programma voor haar heeft betekend. "De avond voordat we de eerste Netwerkpro-bijeenkomst hadden, kon ik niet slapen. Ik vond het zo eng en spannend. Maar gedurende het programma kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen en hoop voor de toekomst." Analiza's doel was om in het openbaar op een podium spreken. Onder luid gejuich heeft ze dat doel voor zo'n zeventig aanwezigen behaald.

Een aantal dames uit Haarlem gaan stagelopen bij ZoefZoef, een sociale onderneming die zich inzet voor mobiliteit van ouderen. Femke Nannes, oprichtster van ZoefZoef, noemt de samenwerking met Netwerkpro een 'win-win' en kijkt ernaar uit dat de vrouwen bij haar aan de slag gaan.

advertentie