Afbeelding
Wijnand Burger
Column

Wijnand Burger: De honden blaffen, het circuit sjeest verder

Maatschappelijk

Gedeputeerde Esther Rommel (VVD) deelt een boete uit aan het circuit van 50.000 euro per dag met een maximum van 200.000 euro voor een illegaal gestorte asfalt laag. Nog geen twee weken later wordt de boete weer ingetrokken omdat er 'zicht is op legalisatie'. Het circuit heeft namelijk snel een vergunning aangevraagd. Zouden wij als burger eens moeten proberen: zonder toestemming een stoeptegel verleggen of een kleine wijziging aan je woning uitvoeren en dan snel een vergunning aanvragen. 

Zijn ze nou belazerd?                                      .

We hebben maar twee Boa’s per dagdeel in Zandvoort, maar reken maar dat ze met of zonder corona voor je deur staan. Net als in 2014 toen het circuit plots de prestigieuze DTM kon organiseren. De wedstrijd zou aanvankelijk in het Chinese Guangzhou worden verreden, maar dat circuit voldeed niet aan de eisen. Er was echter een probleem. De geluidsdagen waren op. De toenmalige burgemeester Meijer werd op zijn vakantieadres in Italië gebeld om raad. Hij zei: “onmiddellijk toestemmen. Het is een mooie kans voor Zandvoort. Problemen lossen we later wel op.”

De decibellen werden natuurlijk overschreden. Met veel bombarie werd een boete uitgedeeld door het college van Zandvoort van 20.000 euro, die door hetzelfde college een paar weken later weer voorwaardelijk werd verklaard. Zo werden de problemen opgelost. Wel lag een wethouder nog dwars. Hij had Meijer erop gewezen dat een gigantisch evenement als de DTM nou eenmaal niet geruisloos voorbij gaat en vond dat Meijer meewerkte aan een strafbaar feit. Meijer vond spontaan het tuinhuisje van de wethouder een strafbaar feit (iets onzinnigs met het bestemmingsplan) en manipuleerde hem het college uit. Probleem opgelost.  

Die circuitjongens hebben het beter voor elkaar. Ze krijgen gratis een toegangsweg en gaan hem dus ook voor andere evenementen gebruiken. Geef ze eens ongelijk. Meteen sneuvelt het college daarover. Later gaat de partij (D66), die het college liet sneuvelen, met groot gemak zelf in het college zitten. Om op het pluche te komen slikten ze hun eigen amendement gewoon even in.Die circuitjongens doen nog een ding heel goed. Ze laten zien hoe amateuristisch ons openbaar bestuur functioneert. De bestuurders mogen grommen en dreigen, maar het circuit sjeest vrolijk verder.

Wijnand Burger  

advertentie