
In het Odensehuis zijn deelnemers bezig met het maken van een kaart voor hun mantelzorger als dank voor hun inzet.
Odensehuis zet mantelzorgers in het zonnetje
BLOEMENDAAL De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg was op dinsdag 10 november. Er vonden in het hele land tal van activiteiten plaats om mantelzorgers in het zonnetje te zetten.
MANDALA Ook in het Odensehuis in Overveen werd stil gestaan bij alweer de 20ste dag van de Mantelzorg. Volgens coördinator Maaike Slierings wordt in het Odensehuis iedere aanwezige als ‘deelnemer’ gezien maar kregen vorige week de mantelzorgers extra aandacht. Buurtgenoot Eva Jorritsma ontwierp een mandala (kleurplaat). Deze werd ingekleurd en van een persoonlijke tekst voorzien. Al kleurend werd er ook gelachen, gekletst en diepzinnig gesproken over helpen en geholpen worden. Vanwege het stralende weer ook buiten en zo konden de mantelzorgers ook letterlijk in het zonnetje worden gezet.
HERKENNING “Als je iemand vraagt of hij of zij mantelzorger is, krijg je vaak nee te horen terwijl uitonderzoek blijkt dat een op de drie volwassenen wel eens mantelzorg verleent. Men herkent het vaak niet als zodanig”, zegt Hetty van der Vegt, cliënt-ondersteuner bij Welzijn Bloemendaal. “De definitie van mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’. Dat is dus ook de hulp aan je partner die verder gaat dan helpen in het huishouden bijvoorbeeld omdat je partner dementerend is”.
KEERZIJDE Uit onderzoek blijkt dat 750.000 mantelzorgers zowel langdurig, meer dan 3 maanden, als intensief, meer dan 8 uur per week, hulpverlenen. Vijf op de zes mantelzorgers geeft aan dit ook graag te doen en van de leuke momenten te genieten. Toch is er volgens Van der Vegt ook een keerzijde: “Het kan je ongemerkt ook boven het hoofd groeien. 8,6 procent van de mantelzorgers geeft aan zich zwaar belast te voelen, dat zijn 380.000 mensen. Dat heeft dan met name te maken met andere dagelijkse bezigheden die ook gewoon doorgaan, een baan, zorg voor rest van gezin of sociale activiteiten.”