
Het recht om van beide ouders te houden
HAARLEM Humanitas Zuid-Kennemerland vraagt tijdens de internationale dag voor de rechten van het kind op vrijdag 20 november speciale aandacht voor kinderen van gescheiden ouders die in de knel zitten omdat hun ouders niet tot een soepele omgangsregeling kunnen komen. Een team van vrijwilligers begeleidt gescheiden ouders naar een soepele omgangsregeling voor hun kind.
KINDEREN IN DE KNEL Ouders willen het beste voor hun kinderen, ook bij een echtscheiding. Scheiden is een emotioneel proces, waarin ouders vanuit de emoties boosheid en of verdriet, vaak niet meerin staat zijn om op een rationele en redelijke manier met elkaar in overleg te gaan over een omgangsregeling met de kinderen. Hierdoor stagneert de communicatie en lukt het ouders niet om tot afspraken te komen zodat de kinderen zowel hun vader als moeder kunnen blijven zien. Humanitas Begeleide Omgangs Regeling (BOR) helpt gescheiden ouders(gemiddeld 6 maanden) die het moeilijk vinden of niet in staat zijn, de omgang voor hun minderjarige kinderen te regelen of waar de omgang is vastgelopen.
BEGELEIDE OMGANGSREGELING (BOR) Goed getrainde vrijwilligers van Humanitas Zuid-Kennemerland begeleiden de omgang vanuit gelijkwaardigheid. De vrijwilligers zijn geen hulpverleners en er is geen hiërarchische relatie tussen de vrijwilliger en ouders. Het enige doel van Humanitas is: het kind heeft contact met beide ouders. Daarnaast begeleiden vrijwilligers de omgang tussen de ouders en het kind tijdens een ontmoeting. Dit kan als de situatie daar om vraagt ook buiten kantooruren of in het weekend plaatsvinden op verschillende locaties zoals een park, speeltuin, of eetgelegenheid. Als de ouders tot een goede omgangsregeling zijn gekomen wordt de omgangsregeling thuis voortgezet. Samen met de ouders, de vrijwilligers en de coördinator van het traject, wordt er geregeld met de ouders geëvalueerd hoe de omgangsmomenten verlopen.
GELIJKWAARDIGHEID Bij ouders die niet met elkaar kunnen communiceren en niet tot een soepele omgangsregeling kunnen komen raken kinderen vaak in de knel. De begeleiding naar een omgangsregeling van ouders met hun kind(eren) is opgebouwd in verschillende fasen waarin er toegewerkt wordt naar een zelfstandige omgangsregeling. Het gehele traject duurt in totaal ongeveer 6 maanden. Het doel is dat ouders samen afspraken kunnen maken in het belang van hun kind. Daarbij staan gelijkwaardigheid, de-escalerend effect en maatwerk centraal tijdens de hele begeleiding van Humanitas.
BELANG VAN HET KIND Ouders kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij Humanitas BOR als zij begeleid willen worden bij het treffen van een omgangsregeling waarbij het belang van het kind voorop staat. Ook worden zij vaak doorverwezen door een coach van het centrum voor Jeugd en Gezin, een Jeugdgezinsbeschermer, de rechtbank of een advocaat.
ADVOCATEN Advocaten zijn positief over de verwijzing en werkwijze van BOR. Jet ’t Hart Advocatuur & Mediation zegt daarover: “Als het ouders niet lukt zonder hulp om een omgangsregeling te starten, dan biedt BOR Humanitas een fijne, laagdrempelige en toegankelijke start voor de eerste fase zonder teveel tussenschakels.” Priscilla J. van de Pol advocaat bij Advocatenkantoor Mutsaers vindt: ”In zaken waar het gaat om een begeleide omgangsregeling adviseer ik altijd de begeleiding van BOR Humanitas vanwege de professionaliteit, objectiviteit, vriendelijkheid en ook het geduld naar beide ouders. Dit alles met (het belang van) het kind als middelpunt.”
Jaarlijks krijgen circa 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding: zowel binnen huwelijken als informelere samenlevingsvormen. 35.000 van deze kinderen zijn jonger dan 12 jaar. Ook in deze tijd vindt Humanitas Zuid-Kennemerland dat elk kind recht heeft op een onbezorgde jeugd en van beide ouders mag houden.