Afbeelding
Archief

STAD deelt honderd regenboogvlaggen uit voor Paarse Vrijdag

Maatschappelijk

HAARLEM Haarlem doet morgen als een van de 54 ‘regenboogsteden’ in Nederland mee aan Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Om deze dag extra kleur te geven, heeft de stichting STAD (Stichting Talents And Dreams) begin deze week honderd regenboogvlaggen uitgedeeld op de Grote Markt. 

Volgens de initiatiefnemers van de vlaggenactie, Sade en Ray van STAD Haarlem, lijkt Nederland wel een land waarin de LHBTI+ community een fijn leven kan leiden, maar is dat in de praktijk vooral zo wanneer je ‘normaal’ doet. “Veel mensen moeten zich nog altijd anders gedragen dan ze zelf zijn om de spanning of confrontatie uit de weg te gaan. De tolerantie is helaas niet zo tolerant als ze lijkt. STAD Haarlem wil met de vlaggenactie de acceptatie van de LHBTI+ community onder jongeren bevorderen. Haarlem is namelijk een regenboogstad, maar wij als jongeren hebben daar amper wat van gemerkt. Wij willen hier graag verandering in brengen door op Paarse Vrijdag in Haarlem zoveel mogelijk regenboogvlaggen de lucht in de krijgen en hiermee de LHBTI+ community te steunen. Dit zal hopelijk zorgen voor bewustwording bij buitenstaanders”. 

Paarse Vrijdag vindt nu nog voornamelijk plaats op middelbare scholen, maar dat is volgens de initiatiefnemers van de actie niet genoeg. “Paarse Vrijdag wordt eigenlijk alleen maar gehouden op middelbare scholen, maar wij willen het wat breder maken.” Bij hun stage-opdracht kwamen Sade en Ray op het idee om honderd gratis vlaggen uit te delen. Veel Haarlemse ondernemers hebben al gezegd dat ze de vlag morgen laten wapperen. Sade geeft aan graag te zien dat de stad straks ‘overspoeld’ is door regenboogvlaggen. Zij en Ray vinden het nog steeds belangrijk om jongeren te laten weten dat ze zichzelf mogen zijn. “Vandaag de dag is het op social media wel geaccepteerd, maar als je als 12-jarige misschien al uit de kast komt op de middelbare school, heb ik wel gehoord dat het heel lastig is als je één nare reactie krijgt. Dat weerhoudt je dan om het verder te vertellen.”

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie