Afbeelding
Eigen Foto

Ouderen Kennemerhart Oppeppers presenteren naslagwerk over hun leven

Maatschappelijk

HAARLEM Tien ouderen van ontmoetingscentrum Kennemerhart Oppeppers (locatie Schalkhart) presenteerden woensdag 14 april hun eigen gouden boek, een persoonlijk en visueel weergegeven naslagwerk over hun leven. Het is de eindpresentatie van een bijzondere herinneringsreis door het geheugen. 

Kunstenares en trainer/coach Eva Durlacher deed de begeleiding bij het maken van de gouden boeken, samen met medewerkers van Kennemerhart Oppeppers. Teken- of schrijfervaring was niet nodig; iedereen kon meedoen. Het eindresultaat is verrassend en af en toe zelfs ontroerend. Het geeft een inkijkje in het leven en verleden van deze ouderen die vanwege bijvoorbeeld dementie, NAH of Parkinson een locatie van Kennemerhart Oppeppers bezoeken.

In 1tien creatieve schrijf- en tekenbijeenkomsten werden de deelnemers op professionele manier begeleid door Eva Durlacher bij het maken van hun eigen visuele levensboek. Dat gebeurde via inspirerende opdrachten zodat ze hun verhalen en gevoelens konden visualiseren, waarbij deze ook onderling werden gedeeld. Behalve het mooie resultaat in boekvorm, levert de reis terug in de herinnering nog veel meer op. Zoals een mantelzorger van één van de deelnemers vertelt: “Mijn man heeft weer levenslust, energie en meer zelfvertrouwen gekregen door het maken van zijn gouden boek”.

Annemarie Sijbrandij, senior medewerker Kennemerhart Oppeppers, beaamt hoe belangrijk het is om de hersenen te blijven stimuleren, juist als het gaat om (beginnende) dementie. “Wetenschappelijk is hier al veel onderzoek naar gedaan en wij ervaren het hier elke dag weer in de praktijk”. 

Eva Durlacher merkt op hoe ontwapenend deelnemers, doorgaans kwetsbare ouderen, reageren op haar aanpak: “Het eerst formuleren van de opdracht, daarna het vertellen van de herinnering en deze vervolgens op papier te laten zetten heeft veel impact en levert prachtige verhalen en visuele creaties op. Vanwege corona waren deelnemers een aantal weken afwezig omdat het ontmoetingscentrum gesloten was. Maar bij terugkomst herinnerden zij zich nog heel goed hun tekeningen en verhalen. En waar sommige deelnemers eerst nog zeiden dat ze niet konden tekenen, glommen ze van trots toen ze hun ingebonden gouden boek in handen kregen”. 

Afbeelding
advertentie