Afbeelding
Willem Brand

Dodenherdenking in Haarlem vanuit huis te volgen

Maatschappelijk

HAARLEM Dinsdag 4 mei staat Haarlem stil bij dodenherdenking en op woensdag 5 mei is de viering van Bevrijdingsdag. Net zoals vorig jaar doet iedereen dit, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. 

Het Haarlems Comité 4 Mei laat weten: “We hadden voor 4 mei een mooi programma voorbereid in de Bavokerk, met prachtige vioolmuziek van Noa Eyl, afgewisseld met een aantal indrukwekkende ervaringsverhalen van onder andere Rachel Schepers, gedichten voorgedragen door de drie winnaars van gedichtenwedstijd over herdenken en het vieren van vrijheid waar kinderen van de Dreefschool, de BAVO-school, het Schoter college en het Stedelijk gymnasium aan hebben meegedaan, een stille tocht en kransleggingen. Tot onze spijt laten de COVID-19 maatregelen het echter ook dit jaar niet toe om te herdenken met publiek. We zullen het programma daarom doorschuiven naar 2022”.

Hoewel het niet mogelijk is om de herdenkingen in Haarlem fysiek bij te wonen, wordt er wel aandacht aan besteed. Vanaf circa 20.00 uur wordt de herdenking op de Dreef live uitgezonden op Haarlem105, voorafgegaan door de herdenkingen in Bloemendaal en Heemstede. Vanaf 20.02 uur is er een korte rede van de burgemeester en wordt een zelfgeschreven gedicht door een leerling voorgedragen. Daarna worden er kransen gelegd.

Het is dit jaar ook mogelijk om digitaal een bloem neer te leggen in Haarlem. Er kan gekozen worden uit een  roos, een gerbera of een iris. Het is ook mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het toch voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan. Ga naar 4meihaarlem.webnode.nl en kies een van de vier oorlogsmonumenten. 

Traditioneel vindt op de avond voor Bevrijdingsdag ook het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert plaats. Ook dit jaar treden de talentvolle klassieke musici van het Kennemer Jeugd Orkest op, ditmaal samen met Rilan & the Bombardiers. Rilan’s muziek wordt gekenmerkt door zijn eclectische stijl van pop, funk, rap, rythm-and-blues, en zij leveren een energieke liveshow. Het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert start op 4 mei na de kransleging op de Dam, rond 20.15 uur, en is te volgen via bevrijdingspop.nl.

.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie