Afbeelding
Eigen Foto

Renovatie speeltuin Ramplaankwartier gaat van start dankzij crowdfunding

Maatschappelijk

HAARLEM Midden in het Ramplaankwartier ligt een speeltuin waar de jeugd graag gebruik van maakt, maar helaas verkeert de speeltuin dankzij achterstallig onderhoud wel in slechte staat. Veel toestellen in de speeltuin zijn afgekeurd en dus aan vervanging toe. Om de benodigde financiën hiervoor bij elkaar te krijgen, werd in het voorjaar een crowdfundingsactie gestart om samen met wijkbewoners, bedrijven en fondsen een nieuwe speeltuin te realiseren in het Ramplaankwartier. Die actie heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor 15 november gestart kan worden met de eerste fase om de speeltuin te vernieuwen. 

De historie van de speeltuin voert al meer dan een eeuw terug. De speeltuin bestond namelijk al toen de gemeente Haarlem in 1927 het Ramplaankwartier annexeerde. De oorspronkelijke naam was Speeltuin Overveen. Ondanks de lange en rijke historie van de speeltuin, is de toekomst al enkele jaren onzeker. Er is vanwege geldgebrek lange tijd weinig aan het terrein en onderhoud van de toestellen gedaan, waardoor de speeltuin verloederde.

Nadat in 2019 bleek dat een groot deel van de toestellen in de speeltuin niet meer aan de normen voldeed, stelde de gemeente Haarlem verschillende scenario’s op om de boel te verbeteren. Ook maakte de beheerder van de speeltuin, Haarlem Effect, de onveilige toestellen weer in orde. Desondanks stond het water de speeltuin begin dit jaar nog altijd aan de lippen en moest er dringend actie ondernomen worden om de toekomst van de speeltuin veilig te stellen.

“Veel speeltoestellen bevinden zich in slechte staat en de meeste zijn zelfs afgekeurd”, laat Fieke Vermeer namens het bestuur weten. “Het bestuur vond het begin dit jaar dan ook de hoogste tijd om in actie te komen met grootschalige vernieuwingen in plaats van een kleine aanpassing elk jaar. Het vernieuwen van de speeltuin kost alleen erg veel geld en wij krijgen als speeltuinvereniging maar een zeer beperkte bijdrage van bijvoorbeeld de gemeente Haarlem. Om toch in 2021 een start te kunnen maken, hebben we de afgelopen jaren de bijdrages van onze leden opgespaard, om nu ook als vereniging een stuk bij te kunnen dragen. Daarmee waren we er echter nog niet, dus besloten we dit voorjaar het resterende bedrag bij elkaar proberen te krijgen via fondsenwerving, sponsoring van bedrijven en donaties”.

En dat is goed gelukt. Inmiddels is er ruim een ton opgehaald en daarmee kan de gehele achterkant van de speeltuin aangepakt worden. “Hopelijk kunnen in de kerstvakantie de eerste kinderen van de dubbele kabelbaan af zoeven”, zegt Vermeer. “De vernieuwingen worden samen met lokale partners als Bottelier en De Bie grondwerken gerealiseerd. Het is echt fantastisch dat zoveel wijkbewoners en bedrijven deze speeltuin een warm hart toedragen, daar zijn wij ontzettend dankbaar voor”.

De speeltuin is er echter nog niet. Het bestuur hoopt in het eerste kwartaal van 2022 de gehele speeltuin vernieuwd te hebben, maar daarvoor zijn nog meer financiële middelen nodig. Het bestuur hoopt dan ook dat meer mensen en bedrijven willen sponsoren via de steunactie. Kijk voor meer informatie ook op www.speeltuinramplaankwartier.nl of mail naar speeltuinramplaankwartier@outlook.com. “Hopelijk halen we ons doelbedrag en kunnen we een speeltuin realiseren waar zowel kinderen naar hartenlust kunnen spelen als ook de oudere generatie aan sociale en culturele activiteiten kan deelnemen”, besluit Vermeer.

advertentie