De traditionele verkoop van de ‘diakenbroodjes’.
De traditionele verkoop van de ‘diakenbroodjes’. Eigen Foto

Broodbankactie bij Grote of St.-Bavokerk: zorg voor elkaar

Maatschappelijk

HAARLEM In de Grote of St.-Bavokerk begint zaterdag 11 december de traditionele verkoop van de ‘diakenbroodjes’ in het kader van de jaarlijkse broodbankactie. De opbrengst van de broden, komt sinds 2005 ieder jaar ten goede aan een thema ontleend aan een van de zeven Werken van Barmhartigheid die Jezus volgens het Mattheüs-evangelie aan zijn leerlingen voorhoudt. Dit jaar is dat ‘De hongerigen spijzigen’: ‘Ik had honger en jij hebt mij te eten gegeven’.

Zaterdag 11 december wordt om 13:00 de broodbankactie officieel geopend door burgemeester Jos Wienen. De bakkers van Van Vessem hebben wederom in eigen tijd diakenbroden, waarin fruit en noten zijn verwerkt, gebakken. De opbrengst komt geheel ten goede aan twee lokale goede doelen die de fysieke honger stillen.

De Voedselbank Haarlem en omstreken verstrekt wekelijks zo’n 250 voedselpakketten aan gezinnen en alleenstaanden die onder de armoedegrens leven. Zo wil de organisatie een bijdrage leveren aan de vermindering van verborgen armoede en aan de verspilling van voedsel. Door het wekelijkse contact worden ook sneller problemen in de hulpverlening aan mensen die het even moeilijk hebben gesignaleerd.

Het Open Huis in Schalkwijk is een centrale plek in de wijk waar bezoekers zich thuis voelen, anderen ontmoeten en deel kunnen nemen aan activiteiten. Wekelijks is het mogelijk om in Het Open Huis te eten. Tegen een kleine vergoeding van 5 euro of een vrijwillige bijdrage is iedereen van harte welkom om mee te eten.

Naast de broodbankactie is er ook een gevarieerd adventsprogramma met muziekoptredens, inspirerende sprekers, een expositie en een markt om de eigen honger én die van anderen te stillen.

De Broodbankactie wordt georganiseerd door de diaconieën van de Protestantse wijkgemeente Haarlem-Centrum en van de Lutherse Kerk te Haarlem. De broodbankactie is dit jaar op 11 en 18 december tussen 13.00 en 16.00 uur. In het kader van de advents-viering is de Grote of St.Bavokerk de vier zaterdagen in aanloop naar Kerstmis gratis toegankelijk. Een diakenbroodje bij de middeleeuwse Broodbank achterin de kerk kost vijf euro.

Afbeelding
advertentie
advertentie