Afbeelding
Archief

Voorlopig geen asielzoekers op noodopvangboten in Haarlem

Maatschappelijk

HAARLEM Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) haalt alle bewoners van twee noodopvangboten in Haarlem. Op een van de twee boten is een uitbraak van buiktyfus vastgesteld. De zieke bewoners zijn al elders ondergebracht en nu gaan ook de gezonde asielzoekers voorlopig weg, zodat grondig onderzoek kan worden gedaan naar de bron van de besmetting. Dat doet de GGD Kennemerland.

Twaalf asielzoekers gaan naar het asielzoekerscentrum in Hardenberg in Overijssel. Op een cruiseschip in Arnhem worden voorlopig voor drie weken 96 mensen opgevangen. Deze mensen hebben geen klachten, maar worden in de gaten gehouden door de GGD Gelderland-Midden.

Bij acht bewoners van de noodopvangboten in Haarlem is definitief buiktyfus vastgesteld. Nog eens 41 mensen zijn ziek. Zij deelden een kamer met 32 andere mensen, die nog niet ziek zijn. Al deze mensen zijn deze week verhuisd naar asielopvang Park Alerdinck in het Overijsselse Laag Zuthem. Deze opvang is speciaal ingericht voor asielzoekers met coronaklachten. Maar die zijn er op het moment niet, volgens het COA, zodat de ziekenboeg voor de tyfusgevallen gebruikt kan worden.

Buiktyfus is een zeer besmettelijke darminfectie, die mensen meestal uit het buitenland meenemen. De ziekte is behandelbaar met medicijnen.

advertentie