Afbeelding
Eigen Foto

STAD helpt Haarlemse jongeren bij het vinden van werk met Heu-Re-Ca

Maatschappelijk

HAARLEM Tijdens de corona crisis van de afgelopen jaren zijn veel mensen werkloos geraakt. Veel ondernemers konden niet anders dan hun werknemers ontslaan, omdat zij simpelweg niet genoeg inkomsten konden genereren. Nu de coronamaatregelingen zijn versoepeld en er nauwelijks restricties meer zijn, is de situatie omgekeerd: de banen liggen voor het oprapen. Om Haarlemse jongeren te helpen een goede keuze te maken welke baan zij moeten kiezen, is STAD Haarlem het project Heu-Re-Ca gestart. 

Nu veel horecagelegenheden weer volle dagen kunnen draaien, hebben ondernemers volop personeel nodig. Door de krappe arbeidsmarkt is het werven van nieuw personeel echter een stuk moeilijker dan voor de corona crisis. Vooral voor jongeren liggen de banen nu voor het oprapen, zeker in de horeca. Volgens Yulia, Shaqyll en Raffi van STAD Haarlem brengt dit echter ook de nodige problemen met zich mee. “Het zorgt ervoor dat jongeren het lastiger vinden om een keuze te maken”, aldus Yulia. “STAD Haarlem wil de Haarlemse jongeren helpen om zo simpel mogelijk een goede baan te vinden. Daarvoor zijn we met het project Heu-Re-Ca gestart”.

Om de Haarlemse jongeren er op eenvoudige wijze achter te laten komen welke baan goed bij ze past, is het volgens STAD zaak om het proces zo simpel mogelijk te maken. En dat daar zorgt Heu-Re-Ca volgens Yulia voor. “Er is een website opgezet waar horeca ondernemers zich kunnen aanmelden. Op deze site kunnen ze kenbaar maken waarnaar ze op zoek zijn bij nieuwe werknemers. Aan de andere kant geven de ondernemers ook aan wat de toekomstige werknemers kunnen verwachten. Dus wat het salaris is, hoeveel uren er gewerkt moet worden, op welke dagen et cetera. Werkzoekende jongeren kunnen op de site bekijken wat hen het meest aanspreekt en zich vervolgens aanmelden voor een meeloopdag op deze werkplek”. 

Op het moment dat jongeren zich voor een meeloopdag hebben aangemeld, worden de gegevens naar de desbetreffende ondernemer gestuurd, zodat deze met de jongere contact kan opnemen en er afspraken gemaakt kunnen worden. Yulia: “Op deze manier kunnen de jongeren in een korte periode op verschillende horecaplekken meelopen en zien wat het verschil is tussen de verschillende horecazaken. Zo komen ze hopelijk snel te werken op de plek die het meeste bij hen past”. 

STAD begint met dit project in Haarlem, maar de bedoeling is dat Heu-re-ca ook wordt overgenomen in andere steden. Yulia besluit: “Wij denken dat in andere steden horeca ook kan gaan zien dat deze website helpt om voor jongeren de drempel lager te brengen om te starten in de horeca”.

Kijk voor meer informatie op www.Heu-re-ca.nl of mail naar Redactie@stad-haarlem.nl

advertentie