Projectcoördinator van de Lief & Leedstraten Marieke Groenendijk met gangmaker Marianne.
Projectcoördinator van de Lief & Leedstraten Marieke Groenendijk met gangmaker Marianne. Eigen Foto

Lief & Leedstraten Haarlem kan nieuwe gangmakers gebruiken

Maatschappelijk

HAARLEM Dock Haarlem en Haarlem Effect is op zoek naar nieuwe gangmakers voor de zogeheten Lief & Leedstraten in Haarlem. Sinds augustus 2020 heeft Haarlem een aantal van deze straten. In zo’n straat krijgt een ‘gangmaker‘ de beschikking over een kleine spaarpot, de lief- en leedpot. Samen met een klein groepje buren zorgen zij voor de attenties bij lief en bij leed.

Lief & Leedstraten Haarlem is een samenwerking van DOCK Haarlem en Haarlem Effect voor meer sociaal contact en verbondenheid onder de inwoners van Haarlem. De drijvende kracht achter de Lief & Leedstraten zijn de gangmakers. Haarlemmer kunnen gangmaker worden in hun eigen straat of flat en hiervoor een Lief & Leedpotje aanvragen. Vanuit zo’n Lief & Leedpotje kan een kleine attentie verzorgd worden voor een buur die wat extra aandacht kan gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een leuke gebeurtenis zoals de geboorte van een baby of een nare gebeurtenis zoals het verlies van een naaste. 

Het spreekwoord zegt het al: liever een goede buur dan een verre vriend. Het geven van een beetje aandacht en een kleine attentie kan al een groot effect hebben. Zo vertelt gangmaker Marianne: “Wij hebben nieuwe bewoners welkom geheten met een plantje en een kaartje voor veel woongeluk en iemand die ziek is geweest en in het ziekenhuis heeft gelegen hebben we een doosje chocola gebracht. Ze zijn echt ontroerd en ook blij. Voor mijzelf geeft het een interactie met mijn medemens. Ieder mens heeft behoefte aan ontmoeting met een ander. Het doet mij zelf ook heel goed.” 

Kijk voor meer informatie op: www.dock.nl/aanbod/lief-en-leedstraten en volg voor het laatste nieuws: www.instagram.com/liefenleedstratenhaarlem. Ook gangmaker worden? Neem contact op met projectcoördinator Marieke Groenendijk via 06-59969852 of liefenleed.haarlem@dock.nl.


advertentie