Afbeelding
Eigen Foto

Anna Roelofs-Ivanchenko start crowdfunding voor Oekraïne, ‘de hulpverlening moet door blijven gaan’

Maatschappelijk

HAARLEM De 30-jarige kapper Anna Roelofs-Ivanchenko verhuisde op haar 14e van Oekraïne naar Nederland en voelt zich inmiddels een echte Haarlemmer. Ze heeft echter ook nog de nodige banden met moederland Oekraïne en ook een deel van haar familie woont er nog. Ze besloot om het door oorlog getroffen land te helpen en een inzamelingsactie te starten. In eerste instantie vanuit een winkelpand aan de Grote Markt 15, maar sinds kort ook online. Samen met een internationaal team van bevlogen vrijwilligers zamelt zij met Rasom geld en goederen in.

Rasom is ontstaan vanuit het initiatief ‘haarlem.inzamelactie’ en de naam is Oekraïens voor ‘samen’. Deze naam is zeer bewust gekozen aldus Roelof-Ivanchencko. “We doen deze actie echt samen. Samen met onze donateurs, onze vrijwilligers, de inwoners van Haarlem en alle mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn. Samen helpen we mensen om weer een prettig bestaan te kunnen hebben. Binnenkort zullen wij een stichting worden, zodat we kunnen bouwen aan duurzame hulpverlening voor de Oekraïners, samen met de gemeente en het Rode Kruis”.

SUCCES De Oekraïense Haarlemse zet zich sinds het uitbreken van de oorlog in haar moederland al intensief in om de mensen uit Oekraïne te helpen. In eerste instantie gebeurde dat vanuit de winkel van Vind Lifestyle aan de Koningsstraat, waar Anna als kapper werkt. De inzamelingsactie die ze daar hield was echter zo’n succes dat er naar een groter pand gezocht werd. Dat is gevonden; sinds begin maart kunnen mensen die Oekraïne willen helpen goederen aanleveren bij de Grote Markt 15. 

Volgens Roelof-Ivanchencko heeft ze de machteloosheid die zij voelde met betrekking tot het leed van de Oekraïense oorlogsslachtoffers omgezet in een kracht om zoveel mogelijk vluchtelingen te helpen. “Met Rasom zet ik mij met een internationaal team van bevlogen vrijwilligers in voor de mensen in Oekraïne. Onze drijfveer is dat elk mens telt en we er alles aan willen doen om ‘samen’ zoveel mogelijk mensen te helpen en te bereiken. Door onze krachten te bundelen ontstaat de ruimte om ideeën in zeer korte tijd om te zetten in actie, de eerste resultaten zijn er al. Wij voldoen snel aan de hulpvraag van de getroffen burgers van deze verschrikkelijke oorlog”.

DOORGAAN Tot nu toe heeft de Haarlemse veel goederen naar de grensgebieden met Polen gestuurd die vervolgens per convoy naar Oekraïne zijn vertrokken. Maar volgens haar is het wel belangrijk dat dit door moet blijven gaan. “We merken dat de vluchtelingenstroom in Nederland snel toeneemt en daarmee de groeiende behoefte aan hulp en daar kunnen we alle donaties goed voor gebruiken. De veelal getraumatiseerde mensen hebben huis en haard achtergelaten en zijn vaak zonder spullen hierheen gekomen. Inmiddels hebben we een tweede project opgestart op een centrale plek in Haarlem, waar de vluchtelingen kleding en middelen van eerste levensbehoefte kunnen ophalen. Daarnaast is er een plek ingericht voor een warme kop koffie en een speelhoek voor de kinderen. Een plek waar de vluchtelingen zich onderdeel voelen van onze samenleving”.

In totaal is er 30.000 euro nodig. Bekijk de campagne hier: https://gf.me/v/c/gfm/haarlem-inzamelactie 

advertentie