Anita Brouwer
Anita Brouwer Eigen Foto
COLUMN

Warmte, koffie en een goed gesprek

Maatschappelijk Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator van het Nieuwe Wereldhuis.

Dat het in sommige opzichten slecht gaat in Nederland is geen nieuws. Juist daarom verraste een artikel van afgelopen zaterdag mij. Dit artikel ging over het initiatief “Heat and eat”: Een aantal restaurants in de regio gaan hun ruimte openzetten voor mensen die zich gewoon even willen opwarmen, even droog en uit de wind willen zijn, zonder een consumptie te hoeven nemen…

Daarnaast kunnen gasten die wél genoeg geld hebben, een warme consumptie doneren voor een ander. Zo kun je het zomaar treffen dat er voor jou een tegoedbon ligt voor een kop koffie, soep of misschien wel een maaltijd, betaald door iemand die het jou graag gunt.

Behalve verrassend is dit ook hartverwarmend. Hoe mooi is het dat deze restaurants dit gebaar maken!

Schrijnend is het echter dat dit dus steeds meer nodig zal zijn. Hoewel het voor velen tot voor kort nog ondenkbaar was, kan het eenieder overkomen. Dat mensen zulke hoge energiekosten zullen hebben dat zij elk dubbeltje moeten gaan omdraaien.

Maar natuurlijk zijn er mensen voor wie dit al jaren een dagelijkse realiteit is. Voor wie een kopje koffie in een restaurant echt te duur is. Voor wie het zelfs te veel geld kost om de verwarming überhaupt thuis aan te doen. In vele gevallen is die mogelijkheid er al niet eens meer, omdat de gasvoorziening vanwege openstaande rekeningen afgesloten is. Sommigen hebben helemaal geen thuis. Zij slapen op straat.

Voor al die mensen is Stem in de Stad er in het centrum van Haarlem. Stem in de Stad zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben. Het ziet om naar mensen die niet altijd gezien of gehoord worden. Elke dag is onze huiselijke, verwarmde ruimte open en schenken wij gratis koffie en thee met wat lekkers erbij. Drie keer per week serveren wij een warme maaltijd aan mensen die zelf niet kunnen koken vanwege psychologische problemen, verslavingen en/of dakloosheid.

Vriendelijke medewerkers maken een praatje, luisteren naar je verhaal en zorgen voor gezelligheid.

Voel je welkom! Als gast, maar ook als vrijwilliger. Want samen maken we dit mogelijk! Samen zorgen wij voor een veilige, vredige omgeving waar het goed vertoeven is. Waar respect en gelijkheid centraal staan. Waar er nog echt naar je geluisterd wordt!

Anita Brouwer, coördinator Nieuwe Wereldhuis

advertentie
advertentie