Afbeelding
Eigen Foto

Gedenksteen voor Sam Hooftman onthuld aan Leidsevaart, ‘steen is waarschuwing voor gevaarlijke verkeerssituatie’

Maatschappelijk

HAARLEM De familie van Sam heeft in overleg met de gemeente Haarlem een gedenksteen geplaatst op de plek aan de Leidsevaart waar de 17-jarige Sam Hooftman in januari van dit jaar verongelukte. Op 15 november, de dag voordat hij 18 jaar zou zijn geworden, heeft de familie de gedenksteen met de vrienden van Sam onthuld. 

Het monument markeert een plek om stil te staan bij de tragische dood van Sam, maar attendeert ook op het gevaar van het fietspad langs de Leidsevaart. In de nacht van 5 op 6 januari kwam de 17-jarige inwoner van Overveen niet thuis. Omdat Sam nooit te laat thuiskwam, sloeg zijn familie alarm en gingen meer dan 500 vrijwilligers op zoek naar hem. Op 7 januari, aan het einde van de dag, werd het lichaam van Sam gevonden in de Leidsevaart. “Een noodlottig ongeval”, aldus de politie. Sam is volgens de politie op 6 januari rond 1.00 uur bij de kruising van de Leidsevaart met de Rijksweg in het water geraakt en verdronken.

De familie geeft aan dankbaar te zijn voor de gedenksteen, ook al krijgen ze Sam daarmee niet terug. “Door het monument is het nu geen anonieme plek meer, maar een plek voor iedereen om Sam te herdenken. Ook is het een blijvende herinnering om te beseffen hoe kwetsbaar jong leven is, en dat we allemaal een beetje voor elkaar moeten zorgen”, zo laat de familie weten.

De vermissing en uiteindelijke dood van de 17-jarige Sam heeft niet alleen grote impact op zijn familie, vrienden en de inwoners van Haarlem, maar ook ver daarbuiten. Ter nagedachtenis aan Sam werd in de week na zijn overlijden een herdenkingswandeling gehouden, waar mensen uit alle windstreken in grote getalen op af kwamen.

Ook startte een buurtbewoner een petitie ter verbetering van de verkeerssituatie langs de Leidsevaart. Volgens de initiatiefnemer is het fietspad langs de vaart glad, smal en is het betonnen randje veel te laag. Het doel van de petitie was om de gemeente op te roepen om de kade veiliger te maken. De petitie werd 26.000 keer ondertekend en aangeboden aan burgemeester Wienen.

“De gedenksteen van Sam is ook een waarschuwing voor een gevaarlijke verkeerssituatie. Het markeert hoe een fataal ongeluk zomaar kan gebeuren”, aldus de familie. Zij hopen dat het monument ervoor zorgt dat de gemeente blijft werken aan een veilige inrichting van de infrastructuur zeker omdat er veel jonge fietsers gebruik van maken.

Afbeelding
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie