
Arjan van der Sluis schrijft boek over opgroeien in modern gezin
HAARLEM Na een zeer succesvolle crowdfundingscampagne zag het kinderboek 'Helden van de Regenboog', geschreven door Haarlemmer Arjan van der Sluis, afgelopen maand het levenslicht. Een bijzonder boek over bijzondere kinderen dat Van der Sluis in eerste instantie schreef voor zijn dochter. Zij is via draagmoederschap geboren en Van der Sluis voedt haar alleen op. Het boek is te koop bij boekhandel Athenaeum en de Kennemer Boekhandel en kreeg tot nu toe lovende recensies.
'Helden van de Regenboog' is een spannend kinderboek waarin vijf basisschool kinderen door het lot bij elkaar komen. Ondanks dat Lilli, Morris, Bloem, Noah en Rayan totaal verschillend zijn komen ze er achter dat ze stiekem best veel met elkaar gemeen hebben. De kinderen groeien allen op binnen moderne gezinnen. Lilli heeft twee vaders die voor haar zorgen. De ouders van Morris zijn gescheiden. De ouders van Bloem hebben haar geadopteerd. Noah heeft twee moeders en de ouders van Rayan zijn met hem gevlucht vanuit hun geboorteland. Al snel komen de kinderen erachter dat er iets niet helemaal klopt op hun school. Daar begint het grote avontuur. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door illustrator Esther Bakker.
Zelf groeide Van der Sluis op in een warm gezin, gewoon met een vader en moeder en twee broertjes. Al vroeg wist hij dat hij zelf ook vader wilde worden. "Ik wist wel dat dit een lange en moeilijke weg zou gaan worden. Op een dag kwam de moeder van mijn dochter in mijn leven en ze liet mijn wens om vader te worden in vervulling gaan. Dit wordt ook wel draagmoederschap genoemd. Inmiddels voed ik mijn dochter al een aantal jaren liefdevol alleen op. Haar moeder geniet van een afstandje mee. In alle vroegte maak ik haar ontbijt klaar, pak ik haar tas in en fietsen we samen naar school. Een dikke afscheidskus en ik ga snel door naar mijn werk. Dagelijkse routine".
De dochter van Van der Sluis groeit op in een modern gezin, dat wil zeggen niet met een vader en een moeder maar alleen een vader die voor haar zorgt. Al is er in het weekend een bonus-vader die meehelpt. Van der Sluis zorgt er echter wel voor dat zijn dochter net zoals alle andere kinderen opgroeit. "Met alle liefde is het mijn taak om haar te beschermen en vooral te laten genieten van een onbezorgde jeugd".
Van der Sluis scheef 'Helden van de Regenboog' specifiek voor zijn dochter, maar ook voor alle andere mensen die zich in het verhaal herkennen. " In het boek draait het allemaal om diversiteit. Diversiteit zijn alle denkbare verschillen tussen mensen. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht of huidskleur. Iedereen is anders. Vandaag de dag moet het niet uitmaken waar je vandaan komt of hoe je eruit ziet. Of je nu opgroeit in een gezin met een vader en een moeder, twee vaders, twee moeders, adoptieouders of misschien zijn je ouders wel gescheiden. Ik hoop dat kinderen zich kunnen herkennen in Lilli, Morris, Bloem, Noah en Rayan en in hun positieve krachten. Misschien dat kinderen die het boek lezen wel klasgenootjes herkennen in de personages uit het boek Iedereen heeft namelijk een eigen verhaal, leer dat verhaal eerst kennen voordat je een mening gaat vormen en onthoud vooral… we zijn allemaal gelijk!"
Kijk voor meer informatie over de schrijver en het boek op www.heldenvanderegenboog.nl.