Haarlemse in autobiografie openhartig over leven met hersenletsel

19 aug, 12:33 Mensen
Eigen Foto
Afbeelding

HAARLEM Frederique Juliette Koelman bracht vorige week via uitgeverij Boekscout haar debuut uit: de autobiografie ‘Sproetjes en Krasjes - Leven met Turner Syndroom en hersenletsel’. Dat het een indringend boek is, wordt al bij de opening duidelijk met een heftige en allesbepalende scène. Koelman neemt de lezer in haar boek openhartig mee in haar zoektocht naar het herkennen en accepteren van haar beperkingen, van haar grenzen, maar zeker ook van haar mogelijkheden.

Op een geheel eigen en openhartige manier neemt de Haarlemse de lezer in haar debuut mee in haar zoektocht naar het herkennen en accepteren van haar beperkingen, van haar grenzen, maar zeker ook van haar mogelijkheden. Ze had een keuze: blijven hangen in haar beperkingen, hersenletsel en het Syndroom van Turner of haar kracht eruit zien te halen. Ze heeft gekozen voor het laatste.

Het boek bevat meerdere pittige en zeer openhartige passage. Een goed voorbeeld hiervan is de volgende passage: ‘’Ze had het niet zien aankomen, niemand eigenlijk, dat haar jongste dochtertje van twee jaar stiekem de kapperszaak uit zou lopen, de weg over zou steken en aangereden zou worden door een auto die haar niet kon ontwijken. Het klinkt als een nachtmerrie voor elke ouder, maar die nachtmerrie is werkelijkheid geworden voor die van mij. Ik lag onder die auto.’’

Pas drie jaar geleden werd duidelijk dat Frederique Koelman een hersenbeschadiging heeft overgehouden aan de aanrijding die ze op haar tweede had. Voor die officiële diagnose zat ze erg met zichzelf in de knoop. En nog steeds blijft het voor haar lastig accepteren dat ze deze ‘beperking’ heeft. Daarnaast werd op haar vijfde duidelijk dat ze het Syndroom van Turner heeft. Deze combinatie van dez..

Mis niks, lees alles van Haarlem


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Haarlem en omliggende plaatsen met Haarlems Weekblad. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Haarlems Weekblad lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Haarlem.

PREMIUM
Afbeelding
Mensen 9 aug, 14:00 De Stookkamer (2): Een betere wereld begint in je eigen buurt
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 4 aug, 11:30 ‘Prijzengeld’ Schalkwijk aan Zet blijkt goed besteed, project wordt verder geëvalueerd
PREMIUM
Afbeelding
Overig 3 aug, 09:00 De Groene Stroomboot hoopt weer op oude passagiersniveau te komen
PREMIUM
Afbeelding
Overig 2 aug, 10:56 De Stookkamer (1): Een betere wereld begint in je eigen buurt
PREMIUM
Afbeelding
Overig 2 aug, 06:56 Vergrijzing door groei; wel regionale verschillen
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 1 aug, 16:03 Margriet Blanken: ‘De apps op mijn telefoon staan gesorteerd op kleur’