Afbeelding
Eigen Foto
Column

De Straatpastor - rustpuntje in een hectisch bestaan

Mensen

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden.

Nederland telt meer dan 40.000 daklozen, een groeiend probleem dat ook in Haarlem speelt. Dakloos - of ‘thuisloos’ als mensen wel ergens (begeleid) wonen -, het zijn labels die weinig zeggen. Zelf heb ik het liever over mensen ‘van de straat’. Het zijn namelijk gewoon mensen, in al hun verscheidenheid, die een ongewoon leven leiden dat gekenmerkt wordt door een zekere rusteloosheid.

Toen ik bij Stem in de Stad als straatpastor begon, ging ik naar de mensen toe - in de opvang, bij de dagbesteding, op straat. Door corona werden de bakens verzet. Locaties waren niet langer toegankelijk, straten en parken raakten leeg. Maar wie straatpastor wil zijn, moet slim zijn en meebewegen als dat nodig is. Nu spreken we mensen op vele verschillende plekken en momenten en op anderhalve meter. Maar belangrijkste is: we organiseren het zo dat zij óns vinden.

Het Straatpastoraat ontfermt zich over de mensen ‘van de straat’. Niet met concrete hulp, hoewel we ook tentjes en slaapzakken uitdelen. Maar vooral door een rustpuntje te zijn in een hectisch bestaan. Een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Waar ze even kunnen opladen of stoom afblazen. Even niets hoeven - en vooral niets hoeven uit te leggen. Een plek ook waar gehuild wordt, of samen gezwegen - en: veel gelachen!

Want dak- en thuislozen zijn gewoon mensen. Met emoties, veerkracht en humor!

Als straatpastor mag je een stukje op hun levensweg meelopen. En dat is een groot voorrecht. Om mensen in al hun kwetsbaarheid, frustratie, woede te mogen aanspreken bij het hervinden of herstellen van hun waardigheid. Mooi werk, niet makkelijk.

Straatpastoraat gaat daarmee vooral over presentie, ‘aanwezig-zijn’. Luisteren, troosten, een ander perspectief aanbieden op het nu of het verleden. Het mooiste is als een glimlach doorbreekt op een verweerd, vermoeid gezicht. Zo’n lach vult mijn hart. Daar doe ik het voor.

Overigens zoekt het Straatpastoraat vrijwilligers. Iets voor jou? Meld je aan via info@stemindestad.nl, dan kunnen wij misschien binnenkort persoonlijk kennismaken!

Elly Mulder, Straatpastor

advertentie
advertentie