Jan Langedijk geeft bijna 30 jaar Tai Chi les.
Jan Langedijk geeft bijna 30 jaar Tai Chi les. Eigen Foto

Tai Chi leraar Jan Langedijk viert 75e verjaardag

Mensen

HAARLEM Docent Jan Langedijk van de Tai Chi School Kennemerland is afgelopen zaterdag, 26 september, 75 jaar geworden. Het is redelijk bijzonder dat Langedijk op deze leeftijd nog steeds zeer actief Tai Chi les geeft aan verschillende groepen studenten in Haarlem. Hij doet dit in de gymzaal van de Beatrix school.

Jan Langedijk is bijna 30 jaar actief met het lesgeven in Tai Chi en Yoga. Hij geeft les in de traditionele Yang stijl 37- en 43 vorm. Dit zijn Chinese handvormen, gebaseerd op de principes van Ying en Yang, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld door de Chinese meesters Cheng Man Ching en Yang Chengfu. Naast deze handvormen wordt er ook les gegeven in de waaier-, zwaard-, stok- en sabelvorm.

Het regelmatig oefenen van de Tai Chi levert volgens de beoefenaars een bijdrage aan een goede gezondheid en zorgt voor een goede balans. Tai Chi kan door zowel jonge als oudere mensen goed worden beoefend. Langedijk volgt zelf ook nog steeds lessen en zijn leraar bewijst dat het zelfs op hoge leeftijd nog mogelijk is om Tai Chi te beoefen. Langedijk krijgt namelijk les van de 86 jarige meester Tang Wei uit Amsterdam. Verder is hij een officieel erkende Tai Chi- leraar van de 85 jarige Grootmeester William Chen uit New York.

De loopbaan van Langedijk is boeiend. Begonnen als erkend bokser en later boksleraar, koos hij op latere leeftijd voor de ‘meditatieve en zachte’ weg van de Tai Chi en Yoga. Door de jaren heen heeft hij opleidingen gevolgd tot podoloog en voetreflexoloog.

Elk jaar is de Tai Chi-school van Langedijk met de studenten actief in het park om de internationale wereld Tai Chi- dag, met het thema beweging en gezondheid, te promoten. Er worden ook regelmatig demonstraties verzorgd op sportfairs en jaarmarkten in de regio Kennemerland. De Tai Chi school is aangesloten bij de Stichting Tai Chi Nederland. Door deelname aan de door de stichting georganiseerde jaarlijkse Tai Chi wedstrijden zijn er door de jaren heen verschillende prijzen gewonnen.

Jan Langedijk is zeer bekend in de wereld van de Tai Chi voor kinderen en heeft vele leraren opgeleid om Tai Chi les te kunnen geven aan zowel volwassenen als kinderen. De school is vanwege zijn lange bestaan een grote familie geworden waar iedereen elkaar kent en graag deelneemt aan speciale activiteiten, zoals het varen met een Tjalk naar de Zaanse Schans om daar een Tai Chi demonstratie te verzorgen. Het motto van Langedijk is “gewoon doorgaan en oefenen, oefenen en oefenen… met altijd een innerlijke glimlach”. Dat is waar hij zelf ook altijd voor gaat. Langedijk is dus zelf hiervan een prachtige voorbeeld.

advertentie
advertentie